Д-р Саша СТАВРОВ, дентален специалист: При лечение на дете, най-важно е спечеленото доверие

д-р Саша СтавровКогато пациентът е дете, най-важно е спечеленото доверие. По-важно е от опита да се работи бързо и на мига. Понякога могат да минат дни и седмици на посещения в кабинета, докато малкият пациент се отпусне след кратки и максимално безболезнени процедури, докато повярва, че дори ако в един момент изпита болка, то ще е за кратко и тя ще отмине бързо. Именно от детските впечатления се изгражда отношението на човек към денталната помощ и негативните, стресови моменти със сигурно ще се превърнат в проблем и в по-късна възраст, казва д-р Саша Ставров. Той би искал да каже и на родителите: "Никога не насилвайте, не заплашвайте детето, да стои като възрастен на зъболекарския стол. Не само не е нужно, вредно е". При децата няма защо да се бърза. Не подценявам никога състоянието на млечните зъби, но със сигурност при наличие на проблем, отлагането на решаването му за известно време, не би породило трайни последствия.
Обратното - страхът и насилието със сигурност ще създадат такива, разсъждава той. Според него дори тийнейджъри не бива да ходят сами в зъболекарския кабинет при утежненото психоемоционално състояние заради възрастта, освен ако от деца не познават специалиста и не му се доверяват.
И още нещо - не лишавайте децата от умерена консумация на сладкиши. Не е нужно. Просто след това имИ още нещо - не лишавайте децата от умерена консумация на сладкиши. Не е нужно. Просто след това им дайте дъвка без захар или малко ядки, съветва специалистът. дайте дъвка без захар или малко ядки, съветва специалистът. Дори натуралните сокове, които даваме на малките между храненията имат същия ефект като късче шоколад или парченце сладкиш. Измиването на зъбите сутрин и вечер не е достатъчно, ако зъбите не се почистват след всяка консумация на храна или сок, а дъвка или ядки, са добро дневно решение.
Често идват пациенти, които мечтаят за импланти. Според д-р Ставров, загубата на зъб прави човека инвалид точно така, както загубата на пръст, например. Зъбът е част от важна система както всеки друг орган. Въпреки напредването на денталната медицина и най-добрият имплант не може да замени естествените зъби в същата степен - чуждо тяло, променя начина на обработване на храната, губят се функции на дъвкателния апарат, а това неизбежно се отразява на целия стомашно-чревен тракт. Отнася се особено много за цялостните протези. За да се избегнат крайни решения, важно е човек от детството си да свикне веднъж годишно поне да ходи на профилактичен преглед, още повече, че такъв му е гарантиран и от Здравната каса. Липсата на болка не означава липса на проблем. Възможно е да има фокално огнище, което да създаде метастази в други органи, бъбреците например, без да има болка в съответния зъб, предупреждава Саша Ставров. Мнозина се притесняват, защото денталното лечение може да им коства значителни средства, но отлагането на лечението със сигурност ще струва много повече пари малко по-късно, казва събеседникът ни. Освен това ще бъдат загубени много възможности за издържана и оптимална от медицинска гледна точка дентална помощ.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД