Родители обвиняват за умишлено бавене Фонда за лечение на деца

Родители обвиняват за умишлено бавене Фонда за лечение на децаФондът за лечение на деца явно не разполага със средства и затова ръководството му търси мотиви, за да откаже пари за терапии, за които има доказателства, че са успешни. Това заявиха по време на пресконференция днес родителите на момиченце, което страда от увеит на очите. Те разказаха, че са подали молба във Фонда още на 20 септември 2013 г., но и до ден днешен няма решение по техния случай. Бащата на момичето Емил Маринов каза, че вината за забавянето е изцяло на директора на фонда д-р Ива Станкова. Той отбеляза, че има база за сравнение на нейната работа и тази на предишния директор Павел Александров.
Според него по времето на Александров за една година са били усвоени 12 млн. лв., а за шестте месеца откакто д-р Станкова е начало на фонда - по-малко от 1 млн. лв. Той добави, че при Александров решенията за децата са се вземали много по-бързо, като даде пример с дъщеря си, чиято молба тогава е била разгледана за по-малко от месец.
Емил Маринов каза, че момичето е постъпило за лечение в клиниката на проф. Николаос Клеар в Мюнхен с 50% намалено зрение и сериозно възпаление. След терапията, която е експериментална, но е единствената възможна, зрението на дъщеря му се е подобрило и в момента тя вижда на 90%. В клиниката се лекуват още 13 българчета, които се лекуват успешно. Според Маринов д-р Станкова се притеснява, че фондът няма да може да заплати за тяхното лечение, което излиза общо около 750 000 евро за всички деца. Ето защо тя търси мотив да откаже пари за дъщеря му, която е първият кандидат от тези деца, смята той.
По думите му д-р Станкова умишлено бави решението. Той отбеляза, че тя е изпратила запитване за клиниката на проф. Клеар до баварското министерство чак на 13 февруари, което е близо 5 месеца след подаването на молбата. Бащата на момичето попита кой в случая е виновен за това забавяне, след като тук не става въпрос за забавяне от страна на експертите или за бавен отговор от страна на лечебното заведение в чужбина, с които д-р Станкова се оправда за други случаи. „Вината е на д-р Станкова”, бе категоричен Маринов.
Междувременно родителите на Кирчо, които преди около месец алармираха, че има голямо забавяне при взимането на решения от страна на фонда съобщиха, че общественият съвет най-после е взел решение за техния случай. За съжаление то е отрицателно, като становището е, че детето може да се лекува и в България - нещо, което родителите смятат, че не е вярно. Според тях заболяването на Кирчо се използва за източване на пари от НЗОК, защото лечението на детето в България не води до подобряване на състоянието му.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД