1 октомври - Световен ден за борба с хепатита

Световен ден за борба с хепатитаСветовният ден за борба с хепатита – 1 октомври, е определен за такъв от 15 организации от Европа и Близкия изток за подкрепа на пациентите
Хепатит е възпаление на черния дроб. Причинителите могат да бъдат различни и затова и видовете хепатит са различни: вирусен, паразитен, наркотичен, алкохолен или неспецифичен.
Първите клинични прояви на острата фаза на хепатит варират от асимптоматични (без видими белези) до силна умора, пожълтяване на кожата и очите, гадене, повръщане, виене на свят или диария.
Хепатит А и В са най-познати. При това срещу тях има разработена и ваксина. Хепатит С обаче, все още създава проблеми в световен мащаб. Идентифициран е в края на 80-те години на 20 век.
През 1990 г. е разработен лабораторен тест за откриване на специфични антитела в кръвта на заразените. Оттогава се провежда задължително изследване на всички кръвни продукти за сифилис, СПИН, хепатит В и хепатит С.
Понастоящем се откриват все нови и нови хепатитни вируси. Други вируси, като например на жълтата треска, вирус на Епщайн-Бар и цитомегаловирусът също могат да причинят възпаление на черния дроб (жълтеница) като вторичен ефект.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД