Световна седмица на кърменето под надслов: "Кърменето - основа на живота"

Тонка Димова, зам.председател на Алианс на българските акушерки и регионален координатор на инициативата за Стара ЗагораСветовната седмица на кърменето се провежда всяка година през първите седем дни на месец август в цял свят и има за цел да подчертае огромните ползи, които кърменето може да донесе както за здравето и благосъстоянието на бебетата, така и за доброто физическо и психическо майчино здраве.
Тази година Световната седмица на кърменето се провежда под мотото: "Кърменето - основа на живота". Кърмaта е естествена и най-добра храна за бебето. То е универсално решение, което изравнява условията, давайки на всички справедлив старт в живота, подобрява здравето, благополучието и оцеляването на жените и децата по целия свят.
Алианс на българските акушерки (АБА) работи активно в подкрепа и информираност по въпросите за кърмене. В рамките на Световната седмица по кърмене от 1 до 7 август акушерки в цялата страна ще провеждат безплатни консултации и подкрепа за кърмене.
Акушерките помагаме на майките да бъдат информирани за ползите и предизвикателствата пред кърменето и им оказваме помощ и подкрепа да преодоляват трудностите, свързани с началото на кърменето и по-нататък, разказва за "Здравна поща" Тонка Димова, зам.-председател на Алианс на българските акушерки и регионален координатор на инициативата за Стара Загора. В града на липите също е предвидена беседа - на 25 юли, като темата е "Какво е важно да знаем при естественото раждане и оперативното родоразрешение", с лектор акушерка Таня Тодорова, член на Алианс на Българските акушерки. Събитието ще се състои в Международен младежки център Стара Загора - бул. "Цар Симеон Велики" 55 (северозападно от 5 ОУ "Митьо Станев") от 16:30 ч. За посетителите има и специална изненада.
За Стара Загора са предвидени още мероприятия. На 1 август от 16:30 ч. -oткриване на Световната седмица на кърменето с прожекция на филма "Гърдата е най доброто"- Международен младежки център Стара Загора. 2 август от 10 ч. до 12:30 ч. - кафе-сладкарница "Флорентина", среща между акушерки и майки, дискусия и консултации по кърмене. През месец август кампанията "Акушерки близо до майките" продължава, а предвидената темата е "Обезболяване".
Посещенията са абсолютно безплатни и по никакъв начин не ангажираме родителите. Инициативата е изцяло в помощ на бъдещите родители.
КампаниятаПодкрепа получаваме, освен от Община Стара Загора, също и от различни фирми, които са наши спонсори. Имаме си строги правила, които гласят целостта на обявената тема да не се нарушава по един или друг начин, независимо спонсорирането й. Вече направихме един цикъл, "запалихме" и други градове - Хасково и Харманли също проявиха интерес и се включиха в кампанията, както и Елин Пелин и Козлодуй. Интересът расте и в лицето на колеги, желаещи да се включат и към всички сме отворени, допълва Тонка Димова.
Алианс на българските акушерки (АБА) е неправителствена организация, която съществува вече близо 9 години, с идеята да подкрепя, развива и издига авторитета на акушерската професия, която във времето с новите здравни реформи малко се позагуби. АБА е член на ЕМА и на ICM - световни акушерски организации, които подкрепят грижата за жената самостоятелни акушерски практики.
Това, което Алиансът прави в Стара Загора, близо вече 5 месеца, е провеждането на кампанията "Акушерките близо до майките".
Инициативата е съвместен проект с Община Стара Загора, на която дължим огромна благодарност за подкрепата и отзивчивостта, тъй като любезно ни предоставиха залата в Международен младежки център. Това ни даде възможност за по-чести срещи (2 пъти в месеца) с бъдещите и настоящи родители, а и не само с тях - също така и с бабите, дядовците и др. членове на семействата, които също са добре дошли, обяснява Тонка Димова. Съвсем наскоро инициативата ни получи възможност да бъде представена на годишната среща на Националната мрежа за децата - огромна мрежа, която събира много неправителствени организации на национално ниво и комуникира със световни организации. На тази среща кампанията "Акушерки близо до майките" беше посрещната с изключителен позитивизъм и положително оценена, което ни радва и е голям комплимент за нас.
Разработили сме теми, свързани основно с бременността, раждането и грижата за бебето, както и за притесненията около всичко това. Всяка от тях се води от акушерка, която е от Стара Загора и работи в болнична или извън болнична помощ на територията на града. Лектори са професионалисти, практикуващи в града, максимално близо до майките. Целта на тази близост е бъдещите мами да се чувстват сигурни, подкрепени и да имат възможността да намерят професионален съвет и подкрепа от акушерка. Много често се случва да получат отговор и на незададен въпрос, казва Тонка Димова. При женските консултации, се осъществява един ехографски преглед, не остава време и не винаги се дава възможност да се зададат въпроси. Притеснени от една или друга причина, мамите остават с недотам изчерпателна информация (незададена, неизказана). Започва се търсенето на отговори, което е нормално, от близки, приятелки, от интернет и пр., но информация там е много разнородна и интерпретирана от субективна гледна точка, както и поднесена и коментирана, което поражда още повече въпроси и обърквания.
Това често води до вслушване в "бабини съвети", но те невинаги са правилни и резултатни.
Правим тази кампания от сърце и всички колеги, които се включиха в нея, много помагат и активно се подготвят да бъдат адекватни в информацията, която поднасят, разяснява Димова. Интересът расте и това много ни радва, защото ние показваме нещо много по-различно от обичайните училища за родители. Тези "молски" събирания не са безполезни, но предоставената от тях информация е недостатъчна, добавя тя. По-скоро са поле на рекламна изява, разбира се, няма нищо лошо, все пак за някои хора това е бизнес.
"Здравна поща", Диляна ДИМИТРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД