От юли въвеждат нови правила за рецептурните книжки

От юли въвеждат нови правила за рецептурните книжкиОт следващия месец се въвеждат нови правила за рецептурните книжки, с които пациентите взимат лекарства от Здравната каса. Новото изискване е разпечатаните рецепти към книжката да не надвишават броя на страниците й, съобщава БНТ.
Досега личните лекари разпечатваха листа с изписаните лекарства на компютър и ги прикрепваха в края на здравната книжка. Това, обаче затрудняваше аптекарите при отчитане, защото всички събрани рецепти се събираха накуп в книжката, а сега вече ще се лепят по страниците ѝ.
Промяната е записана в новия рамков договор, който е в сила от 1 април 2017 г. и предвижда рецептурните книжки да не надвишават повече от 16 страници, какъвто е и техният брой в момента. Гратисният период за влизане в сила на новите разпоредби изтича на 1 юли.
Пациентът трябва да си закупи рецептурна книжка, да отиде при личния лекар, да нанесе диагнозата и лечението, след което отива в здравната каса заверява книжката и оттам нататък тя е валидна и могат да бъдат изписвани рецепти по нея. Това ще въведе един по-добър порядък при издаване на книжките, коментира пред БНТ фармацевтът Дмитрий Тюлеков.
Промените обаче са твърде спорни, защото всъщност заверката на рецептурна книжка в клон на здравната каса никак не е лесно начинание и обикновено е свързано с няколкочасово чакане на опашка. Сега освен за да получат заверка за всяко ново заболяване или промяна на вече въведената диагноза, пациентите ще трябва да ходят до касата и когато им свършат страниците в книжката. И ако това не е проблем за хора в трудоспособна възраст, които могат да се придвижват лесно и на собствен ход, то това не е така за инвалиди и пенсионери, които трудно влизат дори в кварталния магазин.
Казусът не е безобиден, защото от години фармацевтите се оплакват от хаоса с издаването на рецепти по здравна каса, които са изключително тромави и бавни за обработка. На аптекарите им се налага да въвеждат сериозно количество информация на няколко места, а често им отнема и много време да открият самото предписание на лекаря, тъй като рецептите са на хвърчащи листа или са закрепени където има място в рецептурната книжка.
От пресслужбата на НЗОК обясниха за Investor.bg, че целта на новото изискване е да бъде улеснена работата на фармацевтите. От НЗОК изчислили, че смяна на книжките ще се налага само на 2-2,5 години.
От Пациентски организации „Заедно с теб" са категорично против новите правила за отпускане на лекарства по здравна каса. Говорихме с пациенти и те са силно притеснени, особено тези с повече заболявания. Цената на една рецептурна книжка е 3,50 лв., което означава, че на тези хора ще им се налага сравнително често да си купуват нова. Много от болните са с инвалидни пенсии и дори тази сума би ги затруднила. Да не говорим какви опашки ще станат в клоновете на здравната каса, коментира пред Investor.bg Пенка Георгиева, председател на „Заедно с теб".
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД