С фотографската изложба „Сини устни“ ще се отбележи Световния ден на пулмуналната хипертония

С фотографската изложба „Сини устни“ ще се отбележи Световния ден на пулмуналната хипертонияИзпълнителната агенция по трансплантация и Асоциация Пулмонална хипертония, съвместно със Столична Община Ви канят на 5 май 2015 г., 11.00 ч., в градинката на „Кристал” на откриването на фотографската изложба „Сини устни“.
Изложбата е част от информационната кампания на Асоциация Пулмонална хипертония, която има за цел по-добра информираност на обществото относно рядкото заболяване пулмонална хипертония.
Кампанията „Сини устни - известните лица на България в подкрепа на хората с пулмонална хипертония“ стартира през ноември 2014 г. Ноември е месецът, в който в цял свят се провеждат кампании за повече познание на обществото и ранна диагностика на заболяването пулмонална хипертония.
По инициатива на Асоциация Пулмонална хипертония и Националния алианс на хората с редки болести 12 популярни личности (част от които: Маргарита Хранова, Евгения Раданова, Георги Мамалев, Васко Кръпката, Христо Мутафчиев, Биляна Петринска и др.) бяха снимани благотворително за създаването на календар.
По повод Световния ден на пулмоналната хипертония - 5 май кампанията „Сини устни” продължава с фотоизложба на открито. Със свои снимки и послания се включиха още 17 известни лица, между които Силвия Лулчева, Елена Петрова, Мария Статулова, Любо Нейков, Асен Блатечки, Веселин Плачков, Антон Радичев, Joakim Brodén от легендарните „Sabaton” и др.
Защо "Сини устни"?
Посиняването на устните и на ноктите са едни от характерните симптоми на болестта пулмонална хипертония. Останалите са невъзможност да се извършват елементарни физически действия, като изкачване по стълби, домакинска работа, пазаруване и т.н., тежък задух. Болестта засяга белите дробове, чиито кръвоносни съдове постепенно се зашушват с кръвни съсиреци, което е и причината за трудното дишане. В резултат на намалената функция на белите дробове започва да страда и сърцето.
Хората с пулмонална хипертония приемат лекарства, докато са живи, а много от тях в последния стадий на заболяването имат нужда от трансплантация на бял дроб.
На официалното откриване ще присъстват Биляна Петринска, Евгения Раданова, Иван Динев-Устата, Маргарита Хранова, Силвия Лулчева, Мария Статулова, Веселин Плачков, Антон Радичев, Иван Панайотов, Теменуга Первазова, Стефан Рядков.
С фотографската изложба „Сини устни“ ще се отбележи Световния ден на пулмуналната хипертония С фотографската изложба „Сини устни“ ще се отбележи Световния ден на пулмуналната хипертонияС фотографската изложба „Сини устни“ ще се отбележи Световния ден на пулмуналната хипертония
С фотографската изложба „Сини устни“ ще се отбележи Световния ден на пулмуналната хипертония
С фотографската изложба „Сини устни“ ще се отбележи Световния ден на пулмуналната хипертонияС фотографската изложба „Сини устни“ ще се отбележи Световния ден на пулмуналната хипертония
С фотографската изложба „Сини устни“ ще се отбележи Световния ден на пулмуналната хипертонияС фотографската изложба „Сини устни“ ще се отбележи Световния ден на пулмуналната хипертонияС фотографската изложба „Сини устни“ ще се отбележи Световния ден на пулмуналната хипертонияС фотографската изложба „Сини устни“ ще се отбележи Световния ден на пулмуналната хипертонияС фотографската изложба „Сини устни“ ще се отбележи Световния ден на пулмуналната хипертония
С фотографската изложба „Сини устни“ ще се отбележи Световния ден на пулмуналната хипертонияС фотографската изложба „Сини устни“ ще се отбележи Световния ден на пулмуналната хипертонияС фотографската изложба „Сини устни“ ще се отбележи Световния ден на пулмуналната хипертония

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД