Незрящи от цялата страна се събират на спортен празник на Баните през юни

Дина ЖелеваПрез юни незрящи хора от цялата страна ще се съберат на Старозагорските минерални бани на спортен празник. Шахмат, спортна табла, лека атлетика ще са сред спортовете, в които ще се състезават те, съобщи Дина Желева, председател на Регионалния Съюз на слепите в Стара Загора. Събитието е част от множеството прояви и мероприятия в рамките на проект на Съюза на слепите у нас в помощ на хората, лишени от зрение и за профилактика на зрението, който се осъществява в няколко български града, включително и в града на липите. Той стартира през март миналата година и трябва да приключи тази есен.
Няколко информационни кампании сред населението включва проектът. Едната от тях е „Подай ръка”.
Представители на Съюза посещават различни старозагорски училища и подаряват на децата книжки със заглавие „Когато сме с хора без зрение”. В тях на достъпен за малките eзик е обяснено как трябва да се държат с лишените от зрение и как могат да им бъдат полезни на улицата или когато те имат нужда от помощ. Участниците в проекта раздават на подходящи места из града и дипляни, в които се обясняват превантивните мерки, които хората трябва да вземат, за да съхранят зрението си и какво трябва да направят, ако имат проблеми с него. Същата е целта и на кампанията „Запази зрението си”.
Работим отлично с двата Лайънс клуба в Стара Загора. Те продължават да ни оказват изключителна помощ. Наскоро дойдоха и на концерта ни „Среща на два свята”, каза Дина Желева.
Статистиката показва, че всяка секунда на планетата ослепява по един възрастен, а всяка минута по едно дете.
По данни на СЗО 285 млн. души са с увредено зрение. От тях 39 млн. са напълно слепи. Основните причини за загубата на зрението са некоригирани рефракционни аномалии (42%) и катаракта (33%). Световната тенденция за увеличаване населението на земята и неговото застаряване естествено води до нарастване на очните заболявания. СЗО прогнозира, че през 2020 г., 84% от всички зрителни увреждания ще бъдат сред хора на възраст над 50 г. В България 35-40 хиляди граждани имат различна степен на трайно увреждане на зрението.
Бързото развитие на офталмологията гарантира своевременната диагностика на очните заболявания и позволява 80% от тях да бъдат успешно лекувани. Европейските офталмолози считат приоритетни за наблюдение очните заболявания катаракта, детска слепота, глаукома, диабетна ретинопатия, макулна дегенерация, роговична слепота и рефракционни аномалии.
Редовните прегледи и грижите за очите значително намаляват влошаването на зрението, свързано с напредването на възрастта. Ако почувствате проблем с очите, незабавно посетете очен лекар. Ежегодно замервайте очното си налягане след навършване на 40 години. Плискайте очите си със студена вода 5-7 пъти на ден, за да ги предпазите от замърсяване. Периодично извършвайте точни корекции на вашите очила. Хранете се здравословно. Това са само част от съветите на специалистите за съхраняване на зрението. Уважаеми съграждани, човек възприема 80% от заобикалящата го информация с очите, затова не допускайте светлината да угасне в тях, призовават участниците в проекта.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД