Яна ХРИСТОВА, психолог: Празниците са свързани с духовното ни оцеляване, не можем да се отнасяме с неуважение към тях

Яна ХРИСТОВА, психолог- Г-жо Христова, какво трябва да направим, за да празнуваме на Коледа и Нова година, а не да се възстановяваме от подготовката за тях?
- Много е важно, струва ми се, да не подменяме смисъла на понятието празник, да не убиваме същността му, превръщайки го в елементарни, рутинни ритуали. По определение "празникът" е особен елемент в структурата на календарното време, а главната му функция е социокултурна интеграция на общност от хора, които да споделят радостта. Радостта е свързана с любовта. Що се отнася до Коледа - общността е семейството, приятелите, близките - обкръжението, което е основната ни подкрепа, в което личността се изгражда. Обредите имат своето изключително място, но не като механично стриктно изпълнение, а като ключ, освобождаващ осъзнаването на ценностите в тази общност. Подаръците например - те са урок по даване и получаване. Това е най-важният механизъм, позволяващ на човека да се чувства в хармония. Само този, който дава с радост, но и получава, чувства живота си пълноценен. Обредите могат да не са само традиционните.
Хубаво е да привнесем свой начин да кажем на хората в общността, че ги обичаме, че ги ценим. Всеки човек избира какво да вижда в другите хора, в живота си, в света, в който живее - доброто и красивото или злото, грозното, фалшивото. Разбира се, за всеки избор плаща цена. Но ако поне на празника успеем да видим доброто във всеки присъстващ, това ще създаде, онази настройка, която гарантира оцеляването на духа ни.
- Оцеляването?
- Да, празниците, особено семейните и тези с близките приятели, от древността са свързани с оцеляването, духовността в общността и на духа на всеки човек. Струва ми се, че точно в света, в който живеем, празниците повече от всякога са свързани с духовното ни оцеляване и точно за това не можем да си позволим да се отнесем с неуважение към тях.
- Можете ли да дадете конкретни съвети?
- За единия вече стана въпрос - да помислим кои са силните страни, какво ценим във всеки един, който ще седне на трапезата ни. Разбира се, че всеки от нас има и дефицити, но е хубаво да насочим мисълта си в търсене на доброто. Магията е в приемането. Да си спомним и почетем ценностите в семейството ни, в рода ни.Това е нашата родова памет и ние я носим у себе си. После украсата - докато се прави коледната украса, във всеки човек, колкото и тежки мигове да е изживял през изтеклата година, се събужда детското. Събужда се поне частица приказност, а именно детето в нас може да се радва. Украсата е друго ключе към радостта и колкото повече членове на семейството участват в нея, толкова повече "деца" ще са настроени да открият вълшебството, което ще ги зареди с нова енергия.
Убедена съм, че всеки може да измисли още нещичко, за да запали у себе си и останалите допълнителна радост и надежда. Инстинктивно човекът очаква, нужно му е доброто да се ражда отново, и отново и през идващата годината.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД