Умореният мозък спи и когато сме будни

Умореният мозък спи и когато сме будниКогато сме много уморени, се оказва, че мозъкът ни наполовина „спи“, без дори ние да подозираме, сочи ново изследване.
Учените правят изследвания върху лабораторни плъхове и откриват, че когато животните са лишени от сън, някои части от мозъка им - невроните в двете области на кората на главния мозък, „заспиват“. В същото време останалата част от мозъка остава в „будно“ състояние, както и самите плъхове.
Изследователският екип, воден от Джулио Тонони, от университета в Уисконсин-Медисън, САЩ, измерва електрическата активност в мозъка на 11 лабораторни плъхове, след като животните са държани будни.
Експертите откриват, че мозъчната активност в някои части на мозъка намалява до състояние, в което сме близо 80% от времето през нощта. То се характеризира с липса на сънища.
Това означава, че въпреки будността, някои от мозъчните клетки при животните спят. И колкото повече те се опитват да останат будни, толкова повече „спящи“ области в мозъка им биват регистрирани.
Все още няма неоспорими доказателства, че същият феномен засяга и човешкия мозък, но резултатите донякъде обясняват защо липсата на сън е свързана с намалена ефективност на човешкия мозък. Хората, които не са спали достатъчно например, демонстрират същите смущения по време на шофиране, както и тези, които са употребили алкохол.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД