Алкохолът е третата причина за ранна смърт

Той е в основата на повече от 60% от битовата престъпност, 41% от трудовите злополуки, честа причина е за развод на семейства

Алкохолът е третата причина за ранна смъртВ Европа първото съобщение за получаване на алкохол т .н. Spiritus vini е дело на Арко дьо Вилньов - алхимик, един от най-прочутите лекари на ХІІІ век. Едва ли е подозирал ползата и най-вече вредното му влияние върху човешкия организъм, разказва д-р Здравка Маринова от МЦ "Здраве М".
Човекът единствен от бозайниците се интоксикира преднамерено и съзнателно изпитва удоволствие от това, че пие, и развива цели мисловни стратегии за свое оправдание.
Масовата консумация на алкохолните напитки се дължи на удивителната способност да разкрепостяват и сгряват душата, тялото да прогонва тежките мисли, да извикват прилив на енергия и да повеждат съзнанието към райски видения. Хората пият от радост и мъка, да намалят стреса, да намалят напрежението и да се откъснат от проблемите на ежедневието.
Повечето статистики за употреба на алкохол поради невъзможността да се обхванат домашното производство на алкохол и битовия алкохолизъм не са верни. По-точна е статистиката на последствията. Алкохолът е третата причина за ранна смърт след сърдечносъдовите и онкологични заболявания. Той е в основата на повече от 60% от битовата престъпност; 41% от трудовите злополуки; той е честа причина за развод на семейства.
Приемането на алкохол може да бъде инцидентно на големи количества - алкохолно отравяне, и хронично, ежедневно - алкохолизъм.
Важно е какъв алкохол се приема - метилов алкохол или етилов алкохол. Метиловото алкохолно отравяне има много по-тежки, а понякога трайни увреждания - загуба на слуха, зрението, метаболитна ацидоза, психични смущения до смърт в агония.
Действието на алкохола зависи не само от вида му, а от количеството, тегло, пол, емоционално състояние на употребяващия го, приемане преди или след хранене, време на приемане. Особено неблагоприятно е, ако се приема вечер, от значение е и за колко време се приема определено количество. За норма се приема употребата на 1 бира 330 мл, 100 мл вино, 30 мл твърд алкохол. Умерено е 1 ч. вино на ден за жени и хора над 60-годишна възраст; 2 бири с интервал 1 час за мъже . (Чаша бира, малка водка или чаша вино отчитат еднакви промили алкохол  пред КАТ).
Счита се, че при умерена консумация положителното влияние на алкохола е  намаляване на стреса, намаляване на риска от инфаркт, укрепва костите при остеопороза, повишава апетита.
Когато алкохола се приема на гладно, 20% преминават през стомашната стена и могат да стигнат до мозъка за около 1 минута, а останалите преминават през тънкото черво преди да навлязат в кръвообръщението.
Как алкохола преминава през тялото на човека?
1. Уста - уврежда лигавицата на устата и хранопровода, рискът от рак при алкохолици е много голям.
2. Стомах - преди ядене алкохолът намалява апетита, дразни стомашната лигавица, повишава производството на стомашен сок и от празния стомах отива направо в кръвта.
3. Кръвоносна система - въздейства върху цялото тяло - свива кръвоносните съдове, повишава температурата, ускорява пулса, в началото намалява, а после повишава кръвното налягане.
4. Бъбреци - увеличава диурезата - отделянето започва 20 мин. след започване на консумацията на алкохол - Алкохолът е третата причина за ранна смъртучестено уриниране и дехидратация.
5. Бял дроб - увеличава риска от аспириране на чуждо тяло в дихателните пътища.
6. Мозък - с насищането на кръвта с алкохол мозъкът губи контрол над тялото.
0.3 g/l - повишава настроението
0.6 g/l - емоциите се засилват, липсва преценка за състоянието
10 g/l - промени във възприятията, губи се баланса
14-15 g/l - загуба на контрол върху тялото
30 g/l - загуба на съзнание, нужда от болнично лечение.
Алкохолът може да предизвика разсеяност, безсъние, безпокойство, депресия, до агресия.
7. Черен дроб:
- Алкохолът се окислава в черния дроб за 1 час след всяко питие - време, за което човек може да изтрезнее при консумация на нормално количество.
Редовната консумация води до увреждането му - стеатоза (омазняване) - възвратимо.
-  Прекомерната употреба води до увреждане и унищожаване на чернодробната тъкан и заместването й със съединителна тъкан(чернодробна цироза) - трайно  увреждане водещо до смърт.
Останалите фактори:
- алкохолен градус на приеманата напитка - твърдият алкохол с висок градус на промилите дава по-тежки увреждания за по-кратко време.
Много важен фактор е дали организмът може да разгражда алкохола. Клетките на човешкия организъм не усвояват алкохола, той се преработва от специализираната човешка лаборатория - черния дроб. Инактивирането му става благодарение на два ензима алкохолдехидрогеназа,която го разгражда на ацеталдехид, и алдехиддехидрогеназа,трансформираща се впоследствие в оцетна киселина.От нея се синтезират протеини, липиди, въглехидрати. Чрез тези  системи се инактивира до 90% от приемания алкохол. Организмът е в състояние да разгради 10 г на час, ако се пие бавно и умерено.
При някои организми този механизъм на разграждане при по-големи количества не успява да разгради приетия алкохол, при други системата на разграждане не е ефективна, зависи и от минералното съдържание в кръвта на цинк (ниско). Повишената консумация на етилов алкохол води до извеждане на значително количество магнезий. Това води до нарушаване на калциевата обмяна и отключва неприятни усещания - ужасно главоболие, мускулна слабост, аритмия, потене , понякога втрисане.
По отношение на теглото - по-високото тегло понася по-голямо количество алкохол, но това не е правило. Мъжете понасят по-добре алкохола,поради по-високо количество вода в организма им (62% у мъжете; 52% у жените). Има разлика в ензимите, хормоните, които правят женският организъм по-податлив за напиване.
Приемането на алкохол при пълен стомах забавя усвояването му в кръвта, не и количеството му.Препоръчва се храната да бъде богата на въглехидрати, не и на мазнини. Препоръчва се умерено пиене, приемане на храна, както и между чашките алкохол да се пие вода.
Негативното емоционално състояние води до по-бързо напиване.
Приемането на алкохол вечер(най-често) не се препоръчва.Не бива да се пие алкохол 3-4 часа преди лягане-да се остави черния дроб да се справи с разграждането му.
Най-тежкото изживяване след напиване е махмурлукът- сухота в устата от дехидратирането, често уриниране, мигренозно главоболие (органите се опитват да възстановят хидратирането си и крадат вода от мозъка), гадене , повръщане, мускулна слабост. Алкохолът намалява гликогена в черния дроб, превръща го в глюкоза и го изхвърля с урината. Липсата на този ключов енергиен източник води до мускулна слабост, психическа умора, липса на координация.
Постоянната употреба на алкохола уврежда целия човешки организъм - увреждане на мозъчните клетки, деградация и деменция, социална изолация и увреждане на всички органи в човешкото тяло; оказва негативно влияние за фертилитета. Доказано е, че жени, които пият до 5 питиета седмично, намаляват шанса си за забременяване с 30%. Мъже, които пият, влошават количеството и качеството на спермата. В САЩ от 2015 г. на семейства, лекуващи се за бебе, не се разрешава приемането на алкохол.
Привикването и ежедневната употреба на по-големи количества алкохол всъщност е предупредителен знак, че тялото вече е засегнато, зависимо от алкохола и е една от най-честите страшни зависимости, които унищожават организма на употребяващият го и създават ад за близките му. Често краят е тежко заболяване, най-често чернодробна цироза, варици на хранопровода, диабет, хипертония, пълен срив на имунната система и цялата гама на възпалителни заболявания.
Напоследък се акцентира вниманието върху доказателство за пряката връзка между алкохола и рака. Безспорно е доказано, че алкохолът причинява рак на фаринкс, ларинкс, гърди, хранопровод, черен дроб, дебело черво, ректум. По епидемиологични данни, без докрай изяснен биологичен механизъм възниква рак и с други локализации - кожа, простата, панкреас, съобщава д-р Конър от Университета в Отаго, Нова Зеландия след 10-годишно изследване по поръчка на СЗО и на Международната агенция за изследвания.
Според д-р Конър, при пиенето на 3-4 питиета на ден рискът от рак на устата, ларинкса и хранопровода се удвоява или утроява, при изпиване на 2 питиета, рискът за рак на гърдата, дебело черво и ректум се удвоява.
Алкохолът уврежда и стимулира туморни образования в яйчници, матка, стомах, пикочен мехур, бъбреци.
Механизма на увреждане:
- Алкохолните напитки съдържат етанол, който се разгражда в черния дроб и бактериите в стомаха и червата до ацеталдехид, който е канцерогенен. Той пречи за регенерацията на чернодробните клетки, причинява ненормално бързият им растеж, при това новите клетки са генетично дефектни.
- При разграждането на алкохола се отделят кислородни молекули (прекисни свободни радикали), които са силно агресивни - увреждат ДНК, белтъци, мазнини.
- Алкохолът блокира усвояването на полезните вещества като вит. А, фолатите и други, важни за синтеза на ДНК - той повишава хормоналното ниво, което пък води  до зависимите от естрогени видове рак, като този на гърда и яйчниците.
- Много често пиенето в съчетание с пушене повишават риска от рак повече, отколкото всеки от тези навици прави поотделно.
Мнението, че бирата е лек алкохол и няма към нея зависимост не е вярно. Биреният алкохолизъм е по-опасен с по-бързо протичане на всички увреждания в организма.
Нужни са 10-15 години въздържане и трезвеност, за да бъде сведен до нула рискът от рак. Така че, никога не е късно човек да остави бутилката!!!
И така - пийте рядко, малко, по време и след хранене, а между чашките пийте и вода, пийте бавно, не смесвайте алкохолите.Напоследък препоръките са да се консумира червено вино, бяло вино. Ползите от него се дължат на две основни съставки - антиоксиданти и ресвератрола. Те пазят от остаряване и при лечение и профилактика на някои хронични заболявания. Така че, сипете си чаша вино и "Наздраве". Ползата от виното е предмет на друга тема.
Материалът е предоставен от д-р Здравка МАРИНОВА от МЦ "Здраве М"-Стара Загора

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД