Англия забранява пушенето в кола с деца

Англия забранява пушенето в кола с децаС 376 гласа "за" и 107 "против" депутатите от британската камара на общините подкрепиха забраната за тютюнопушенето в кола в присъствието на деца. Това съобщава BBC.
Ограничението вероятно ще влезе в сила още тази година. То ще действа на територията на Англия и Уелс. Всеки шофьор, който си е позволил да запали цигара, докато вози детето си, ще подлежи на глоба, отнемане на точки или ще изгуби книжката за определен период от време.
Министерството на здравеопазването във Великобритания подкрепя рестрикцията, но според правосъдното ведомство подобен режим ще се контролира много трудно.
Пушачите веднага възроптаха срещу рестриктивната мярка с мотива, че това ограничава тяхната свобода, но здрвните организации на Острова са особено очаровани от решението на правителството.
Според Британската медицинска асоциация, която води кампания за въвеждането на забраната от 2011 г. насам, тази промяна е важна стъпка в намаляването на вредите от тютюневите изделия в страната.
Режимът ще спомогне да се предотврати излагането на стотици хиляди деца на цигарен дим в колата, отбелязва д-р Пени Уудс, изпълнителен директор на Британската фондация за белодробни заболявания.
Очаква се забрана за тютюнопушенето в автомобил в присъствието на деца да се забрани в Шотландия към края на 2014 г. В Северна Ирландия пък започват консултации по подобна законодателна инициатива. Такъв режим вече действа в Австралия, Канада, САЩ и ЮАР.
Тютюневият дим остава във въздуха в продължение на часове дори и при отворен прозорец. Той съдържа над 4000 химически вещества, част от които доказано причиняват рак.
Най-опасните сред тях са никотинът, който е основен виновник за констрикцията - стесняване на кръвоносните съдове и води до учестяване на пулса, въглеродният монооксид, който нарушава кислородния обмен и катраните, които имат силно изявено канцерогенно въздействие върху организма.
Пушенето в колата е предпоставка за по-високата концентрация на токсини във въздуха, а детският организъм е изключително чувствителен на всякакви вредни влияния, особено от страна на замърсен атмосферен въздух.
Техният организъм все още се развива и имунната им система е слаба, което предразполага към по-чести инфекции, особено на горните дихателни пътища. Белите дробове на малчуганите са с по-малки размери и съответно с по-малък капацитет.
Статистиката сочи, че всяка година 300 000 деца в Обединеното кралство посещават лекар заради вредите от пасивното пушене, като 9 500 от тях биват настанявани в болница с различни оплаквания, най-често от астма.
Докато западните държави налагат все по-строги мерки срещу цигарения дим, България отново може да даде зелена светлина на пушачите. Преди седмица властта пак заговори за тютюнопушене на закрито. През следващите седмици депутатите от 42-то Народно събрание ще внесат за обсъждане в парламента предложение за частична отмяна на забраната за тютюнопушене.
Поправката в Закона за здравето предвижда заведенията, които вече разполагат с изолирани зали за пушачи, да могат отново да ги използват. А в останалите, където такива зали няма, да може да се пуши след 22 часа. Автори на новия законопроект са народни представители от ДПС.
Според депутата Хасан Хаджихасан обаче инициативата е била подкрепена и от парламентарните групи на БСП и "Атака". В средата на декември 2013 г. беше отхвърлено предложението на БСП и "Атака" за пълна отмяна на режима за тютюнопушенето.
Веднага след като депутатите отхвърлиха текстовете за отмяна на забраната, гражданска инициатива "България без дим" и над 30 пациентски, здравни и природозащитни организации, обединени в коалицията "За живот без тютюнев дим" приветстваха с облекчение отказа на народните представители да либерализират забраната за тютюнопушене на обществени места.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД