80% от младите български лекари искат да емигрират, твърди BBC

80% от младите български лекари искат да емигрират, твърди BBCОколо 80% от придобилите медицинска специалност млади лекари в България планират да емигрират в западна страна, където имат шанс за далеч по-добри доходи. Това съобщи британската обществена медия BBC днес, цитирайки неотдавнашно проучване на Медицинския университет в София и анкетирайки няколко наскоро завършили млади лекари.
От 1 януари 2014 г. българските специалисти вече ще имат право да работят във всяка страна от Европейския съюз, тъй като в края на тази година отпадат временните ограничения в някои държави от ЕС за работещите от България и Румъния. И въпреки представителното проучване на ВВС, което установи, че в двете държави н
яма настроения за мащабни преселения на работещи хора във Великобритания и други страни, които ще отворят трудовия си пазар, младите лекари в България правят изключение, обобщава offnews.bg.
Дипломиращите се български медици активно търсят реализация в западна Европа - основно в Австрия, Германия и Великобритания, където имат шанс да получват 10 пъти по-добро заплащане отколкото в България.
Вече имам покана да специализирам във Виена, така че заминавам, разбира се, споделя пред британската медия новодипломираният лекар Камен Димитров. И добавя: Може да се върна в България след обучението си, но вероятно ще остана във Виена или ще се прехвърля във Великобритания.
При колегите му ситуацията е аналогична. България е с най-ниските заплати в цяла Европа и лекарската професия не прави изключение. Младият хирург от „Токуда“ изкарва около 950 евро месечно (около 800 британски паунда), давайки 24-часови смени. За същата позиция в британска болница той би изкарвал по около 60-70 хиляди паунда годишно, изчислява BBC.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД