Проект за насърчаване на доброволството стартира в Стара Загора

Проект за насърчаване на доброволството стартира в Стара ЗагораПроект "ДОБРОволно за кауза!" за насърчаване на доброволчеството стартира старозагорското сдружение "Самаряни". Проектът се финансира по Програма за подкрепа на неправителствените организации в България. Норвегия, Исландия и Норвегия са държавите, от които са осигурени средствата. Целта на благородната инициатива е да бъдат привлечени местни ресурси в помощ на деца с редки заболявания, деца, пострадали от насилие и деца в приемна грижа.
Заедно с 20 доброволни сътрудници екипът на "Самаряни" стартира проучване сред обществеността на Стара Загора за нагласите за участие на местните жители в качеството им на доброволци в различни каузи и благотворителни инициативи.
Резултатите от анкетата показват, че все още доброволчеството е малко познато и за него липсва достатъчно информация. Най-голям интерес проявяват младите хора между 18 и 35 г. Анкетата показва още, че най-разпространената форма на дарение си остава директното даряване на човек в нужда, като основно се даряват дрехи, храна и парични средства.
За 2013 г. като доброволци в сдружение "Самаряни" са участвали 132 жени и 57 мъже, които са положили общо 1050 часа доброволен труд. Част от тях пристигнаха на пресконференцията, на която бе представена досегашната работа по проекта "ДОБРОволно за кауза!".
За 3 години в "Самаряни" получих и научих толкова много, колкото дори не съм си и представяла, заяви Ганка Добрева. Младата жена е секретар на Клуба на работодателя и собственик на фирма зозвучаване. За нея добротворството в полза на обществото отдавна вече е кауза, която тя защитава ежедневно. Нейната "колежка" Люба Петкова сподели, че с благородните й занимания вече е ангажирано цялото й семейство, а 10-годишната й дъщеричка настоявала също да се занимава с доброволчески акции. Ние всички трябва да се научим да пренебрегваме собственото си его в името на обществено значими каузи. Няма нищо по хубаво от това да помогнеш на човек в беда. Нямаме много време на този свят и затова трябва да правим добри неща, каза журналистът от радио Стара Загора и дългогодишен доброволец Чавдар Стойчев.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД