Фармацевтите - само в 5 вуза

Фармацевтите - само в 5 вузаСлед като в родното здравеопазване има лимити на средства за болници, лимити на направления в доболничната помощ, сега системата ще се сдобие с още един лимит. Възможността да учиш за фармацевт да се ограничи само до пет места в държавата - т.е. единствено в медицинските университети. А не във всичките 52-а вуза у нас, както позволява нормативната уредба в момента. Промяната е залегнала в Концепцията за лекарствена политика на Министерството на здравеопазването, чието ръководство ще я разгледа след седмица.
Предложението за този лимит е на Българския фармацевтичен съюз, а аргументът - че така изисква евродиректива. Тази евродиректива отдавна е променена. Т.е. ние ще вървим срещу реда в ЕС, ако коригираме настоящата законова база, контрира обаче Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.
Според предложението на БФС ще трябва да се затвори фармацевтичният факултет към Софийския университет. Николай Костов коментира: Основният аргумент тогава бе, че СУ нямал достатъчно акредитирани лица. Истината обаче е друга - по този начин ще се произвеждат повече фармацевти, на пазара ще има конкуренция и по-добро обслужване, което е само от полза за пациента. А дефицитът на кадри днес е от изгода за съсловието. За да иска то по-високи заплати, обясни Костов.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД