Здравната комисия в НС отхвърли отчета за бюджета на НЗОК

Здравната комисия в НС отхвърли отчета за бюджета на НЗОКПарламентарната здравна комисия не прие отчета за изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2010 г. Той бе одобрен само от седем представители на ГЕРБ.
В началото на днешното заседание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова предложи точката по отчета да не се разглежда и дневният ред да не бъде приет.
Мотивът й за това беше, че отчетът за 2010 г. вече е бил разглеждан от комисията през 2011 г., бил е одобрен от нея и е бил внесен за разглеждане в пленарна зала. Председателят на комисията и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер пък напомни, че този отчет е внесен за разглеждане със закъснение, което е законово нарушение. Освен това той никога не е бил гледан в пленарна зала и съответно не е бил одобряван. В крайна сметка депутатите гласуваха отпадане на целия дневен ред и след като от ГЕРБ и "Атака" дадоха положителен вот, заседанието бе временно прекратено.
Д-р Нигяр Джафер обясни, че ако отчетът на бюджета на НЗОК за 2010 г. не бъде разгледан, както искат от ГЕРБ, то няма как да бъде разгледан и отчетът на касата за 2011 г.
Около половин час след прекратяването на работата си депутатите започнаха ново извънредно заседание с предложение за провеждането му с абсолютно същия дневен ред. Този път от "Атака" отхвърлиха новото искане на Атанасова за неговото неприемане и така заседанието започна. След като бяха изслушани цифрите, подадени от финансовата дирекция на НЗОК, д-р Емил Райнов от Коалиция за България заяви, че това, което се е случило през 2010 г. с парите на касата е безпрецедентно. Според него, след като е имало две актуализации за общо 350 млн. лв., значи някой не си е свършил работата. Той също така определи като ужасяващо действие прехвърлянето на 1,4 млрд. лв. от резерва на касата във фиска на държавата. Д-р Райнов бе категоричен, че това е спряло реформата в България. По негово мнение именно това е една от причините гражданите да бъдат деморализирани по отношение на плащането на осигуровките.
Председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов пък нарече 2010 г. най-черната в живота на медицинското съсловие. Той напомни, че тогава парите, изплащани от касата на болниците, са се бавили повече от два месеца. По отношение на прехвърлянето на големия резерв на НЗОК във фиска д-р Райчинов заяви, че това е кражба. Народното събрание гласува да ограби собствения си народ, каза той. Д-р Райчинов също така попита кога тези пари ще бъдат върнати от държавата в НЗОК.
Трансферът от 1,4 млрд. не е нещо, с което се гордеем. Това пък каза в отговор д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. Тя заяви, че това е било решение на финансистите, с което депутатите от здравната комисия не са били съгласни. Д-р Дариткова добави, че лично тя не е гласувала това решение в пленарна зала.
В крайна сметка отчетът не бе приет от депутатите от комисията, а предстои разглеждането му в пленарна зала.
"Здравна поща" , i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД