Ще се създава работна група за подобряване лечението на пациенти с муковисцидоза

Ще се създава работна група за подобряване лечението на пациенти с муковисцидозаМинистерството на здравеопазването ще създаде в най-кратки срокове работна група за предприемане на конкретни стъпки за подобряване на медицинските грижи за пациентите с муковисцидоза. Този ангажимент е поел зам.-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов на среща с представители на Асоциация „Муковисцидоза“-България.
В работната група ще бъдат включени признати лекари, експерти от МЗ и представители на асоциацията.
Работната група ще има за цел да предложи конкретни предложения за промени в съществуващата нормативна база, чрез които да се гарантират комплексни грижи за пациентите с муковисцидоза. Ще бъдат обсъдени възможностите за въвеждането на задължителен неонатален скрининг, давността на ТЕЛК-решенията при тези пациенти и осигуряването на по-голямо финансиране за лечението им. Освен това, задача на работната група ще бъде да излезе с предложения за включването на заложеното в европейския стандарт по „Муковисцидоза“ в съществуващите у нас медицински стандарти по специалности.
„Министерството на здравеопазването е отворено към всички предложения, които ще помогнат за по-добрите здравни грижи за пациентите с муковисцидоза“, каза зам.-министър Чавдар Славов. Той припомни, че още в началото на мандата си министър Таня Андреева е поела ангажимент за изграждането на център за комплексни грижи на тези пациенти на територията на УМБАЛ „Александровска“ и добави, че вече са предприети конкретни стъпки в тази насока.
„Здравна поща“, източник: МЗ

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД