Природолечители искат промени в Закона за здравето да регламентират истинските лечители

Природолечители искат промени в Закона за здравето да регламентират истинските лечителиСдружението на природолечителите в България настоява Министерството на здравеопазването да качи за дискусия на своя интернет портал проектозакон за промени в Закона за здравето, с които се регулира дейността на практикуващите неконвенционална медицина. Председателят на сдружението Зофия Шчербак уточни, че проектозаконът е бил завършен преди няколко месеца и бил даден за одобрение на ръководството на МЗ. Бившият зам.- министър д-р Миничо Вичев дори е поел ангажимент текстовете да бъдат разгледани бързо, но поради промените в състава на правителството не е успял да спази обещанието си.
Доц. Илияна Янева-Балабанска от Националния център по обществено здраве и анализи обясни, че проектозаконът съдържа няколко ключови момента, които регламентират проблемите на неконвенционалната медицина, свързани с това кои лечители са истински. На първо място с него ще се въведе задължително обучение от четири семестъра за всички, които искат да практикуват този вид терапии, а нямат медицинско образование. Освен това хората, които претендират, че лекуват с биополета или имат някаква дарба ще трябва да я докажат чрез научни тестове. Според готвените промени в глава шеста на Закона за здравето, контролен орган за неконвенционалната медицина ще бъде НЦОЗА. Доц. Илияна Янева-Балабанска подчерта, че според сегашното законодателство само лекарите, стоматолозите и завършилите здравни грижи могат да практикуват тези видове терапии. След приемането на законопроекта това ще се промени в полза на т.нар. лечители.
Хомеопатът д-р Райна Томова пък заяви, че в момента курсове по хомеопатия, която е част от неконвенционалната медицина, има към университетите в страната. Тя обяви, че само през тази година в София над 100 студенти по медицина са я избрали като свободноизбираем предмет. Д-р Томова отбеляза, че в световен мащаб хомеопатията навлиза все повече в медицинската практика. За пример тя даде Франция, където това лечение дори се реимбурсира.
Д-р Томова бе категорична, че хомеопатията не може да се практикува от всеки, а само от хора с медицинско образование. Тя обясни, че човек без медицински познания няма да може да постави правилна диагноза или да оцени стадия на заболяването.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД