Хламидията предизвиква и трахома

Хламидията предизвиква и трахомаКакво представлява трахомата?
Трахомата е инфекциозно заболяване, причинявано от бактерията Chlamydia trachomatis. Докато попадането на патогена в половите пътища причинява хламидиазата, трахомата настъпва при попадане на причинителя в очната лигавица. Тежката форма се характеризира със загрубяване на вътрешната повърхност на клепачите.
Трахомата е водещата причина за слепота по света – над 40 милиона души имат активна инфекция, при над 8 милиона от тях има увреждане на зрението.
Хламидията предизвиква и трахомаКак става заразяването?
Инфектирането става при попадане на хламидии в очната лигивица. Това става при неспазване на хигиена и търкане на очите след ползване на чужди тоалетни принадлежности или контакт с телесните течности на заразен партньор – слюнка, гърлен секрет, вагинален секрет и др.
Как протича трахомата?
5-12 дни след заразяване се появяват симптоми на конюнктивит. Само по себе си, той постепенно отшумява. След неколкократно излекуване и реинфектиране обаче, очната лигавица претърпява изменения, които засягат зрението. Измененията се изразява в загрубяване на лигавицата – скарификация.
Докато трае симптоматиката се говори за активна трахома. Характеризира се с наличието на бели подутинки по долната повърхност на горния клепач и водниста секреция от очите. Често настъпва и вторична инфекция от други патогенни бактерии, при което се открива гной около очите.
Как се поставя диагнозата?
Диагнозата се поставя след офталмологичен преглед и микробиологично изследване, което идентифицира причинителя.
Какво е лечението?
Антибиотиците могат да предотвратят дългосрочните усложнения, ако диагнозата бъде поставена в ранен етап. Използват се еритромицин и доксициклин. При по-напреднали случаи се прави операция, която предотратява скарификацията. При навременно лечение прогнозата е отлична.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД