Близо 350 000 са се изследвали за ХИВ през 2012 г.

157 са новооткритите серопозитивни лица

Данни за 2012 г.346 424 души са изследвани за ХИВ през 2012 г. в България. Новооткритите случаи на серопозитивни лица през миналата година са 157, което е с 44 души по-малко в сравнение с 2011 г., информират от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От началото на тази година са регистрирани общо 17 ХИВ-позитивни лица. С това по данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към здравното ведомство, общият брой на официално регистрираните лица, живеещи с ХИВ/СПИН в страната, е 1647.
Близо 60% от новорегистрираните серопозитивни лица са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и от неправителствени организации, работещи с най-уязвимите групи. 124 от новооткритите 157 ХИВ-позитивни са мъже, а жените са 33, т.е. броят на новорегистрираните мъже е почти четири пъти по-голям. Горната възрастова граница при мъжете е 64 години, а при жените е 56 години. И през 2012 г. близо 42% от новорегистрираните серопозитивни са млади хора на възраст под 29 години.
Според пътя на предаване на инфекцията, отново се очертават две особено уязвими групи – мъже, които имат сексуални контакти с други мъже – 35,6 %, и инжекционно употребяващи наркотици – 25,4%. Данните показват, че намалява процентът на лицата, които се инфектират в групата на инжекционно употребяващите наркотици, и значително се увеличава делът на лицата сред хомо и бисексуалната общност.
По местоживеене най-голям брой от новорегистрираните ХИВ-позитивни през 2012 г. са в областите: София град – 74 души, Пловдив – 14, Пазарджик – 11, Варна – 7, София област – 6.
Близо 9% от новорегистрираните случаи са сред български граждани, които дългосрочно са пребивавали в чужбина и през 2012 г. са се завърнали в страната.
В изпълнение на ангажиментите на държавата, МЗ е осигурило антиретровирусна терапия за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. За целта беше предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
„Здравна поща”, източник: Министерство на здравеопазването

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД