Грипът "отмъщава" при подценяване

Грипът "отмъщава" при подценяванеГрипът е едно от най-масовите и сериозни инфекциозни заболявания при човека. Въпреки че понякога го подценяваме, той може да се превърне в потенциален убиец, особено за възрастните хора. В глобален мащаб смъртните случаи, причинени от грип, са между 290 и 650 хиляди на година.
Според данни на Световната здравна организация
по време на грипната епидемия се разболяват 5-10% от възрастните и 20-30% от децата
Ако при някои състоянието преминава бързо, то при други е по-тежко и с възможни усложнения: пневмония; сериозни сърдечносъдови състояния; влошаване на хронични заболявания.
В рисковите групи попадат децата, бременните, хронично болните, както и по-възрастните хора. Над 90% от смъртните случаи, причинени от грип, са регистрирани при мъже и жени над 65 години. Това е така, защото
с напредване на възрастта имунитетът отслабва
и ставаме по-податливи на вируси. Същевременно възстановяването е все по-трудно и бавно.
През 2019 г. за първи път в България Министерството на здравеопазването въвежда Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонен грип при възрастни над 65 години. Тези, които желаят да се възползват, и отговарят на изискването, следва да се свържат с личния си лекар, за да уточнят подробностите.
Както ваксината, така и поставянето ѝ са безплатни
 
За първата година от програмата е заложено тя да обхване 10% от тази възрастова група, а поетапно до четвъртата - да достигне 25%. Така мащабите на грипната епидемия ще бъдат доста по-малки, а тежките случаи - по-редки.
През последните години забелязваме интересна тенденция -
пикът на грипната епидемия се измества напред във времето
разгръщайки се през зимните месеци. Здравните власти и учените препоръчват да се удължи максимално ваксинационната кампания, за да се обхванат колкото се може повече хора от уязвимите групи. Затова няма да е късно, дори да се имунизирате през зимата. По този начин предпазвате не само себе си, но и осигурявате пасивна грижа за хората около вас. Знаете, че грипът се предава изключително лесно по въздушно-капков път.
Важно е
да се ваксинират срещу грип хора от високорисковите групи
но и тези, които работят в институции, общуват с много клиенти или се грижат за пациенти.
Грипът е много силен противник, но за щастие вече има достатъчно силни оръжия срещу него. Четиривалентните ваксини са максимално ефективни, когато търсите профилактика и спокойствие за семейството си.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД