Изгореното не трябва да се маже с мазнина

За да намалите страданието на човека и да сведете до минимум последствията от такова нараняване, трябва да знаете правилата за първа помощ

Изгореното не трябва да се маже с мазнинаИзгарянето е вид увреждане както на кожата, така и на меките тъкани. То може да бъде причинено от излагане на високи температури или на химикали.
Има няколко степени на увреждане, но дори и леките изгаряния са много болезнени.
За да намалите страданието на човека и да сведете до минимум последствията от такова нараняване, трябва да знаете правилата за първа помощ. Неправилните действия могат лесно да влошат ситуацията и да удължат страданието.
Първа помощ
В никакъв случай не трябва да мажете термичните увреждания с олио или масло. Полученият филм няма да позволи на тялото да се охлади.
А това е първата задача при изгаряния. Именно елиминирането на причината и понижаването на температурата на кожата е значението на първата помощ, която може да бъде оказана на пострадалия. Охладете изгореното място със студена течаща вода.
При изгаряния с вряла вода, огън или горещи предмети това е най-правилният начин за увеличаване на топлопредаването на кожата.
Само след това могат да се използват специални лекарства против изгаряне. Действието им е насочено към дезинфекция и анестезия на зоната на увредената кожа. При малки изгаряния може да се справите и без помощта на лекар. При големи и сложни изгаряния трябва да се лекувате в болница.
Кога е забранено изплакването на засегнатата зона с вода?
Бъдете много внимателни при химически изгаряния. Например мястото на увреждане на кожата от негасена вар никога не трябва да се мокри. Същото се отнася и за съединенията на органичния алуминий. При най-малък контакт с вода тези вещества стават няколко пъти по-активни.
Първо, трябва да почистите областта на кожата от веществото. Това се прави най-добре с памучен тампон или мека марля, напоена с растително масло. Когато химическото вещество се отстрани от раната, тя трябва да се третира с 5% разтвор на оцетна или лимонена киселина.
Изгарянето след контакт с алуминиеви съединения може да бъде обработено с безоловен бензин или керосин. А след като фенолът навлезе в тъканите, е необходимо да се отмият остатъците му с 4% етилов алкохол.
Фосфорната киселина е не по-малко опасна. След контакт с кожата незабавно отстранете парчетата фосфор и измийте повредената зона с 5% разтвор на меден сулфат или калиев перманганат.
"Здравна поща", източник: zdrave.to

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД