Тестостеронът: по-малко не е добре, а повече не е на хубаво!

Тестостеронът: по-малко не е добре, а повече не е на хубаво!Тестостеронът е основният полов хормон при мъжете и като такъв е важен за:
Развитието на пениса и тестисите
Мутирането на гласа по време на пубертета
Появата на косми по лицето и срамната област, започващи в пубертета; по-късно в живота може да играе роля при оплешивяването
Размер и сила на мускулите
Костен растеж и сила
Сексуалното желание (либидо)
Производство на сперма.
Подрастващите момчета с недостатъчно производство на тестостерон (хипогонадизъм) не могат да постигнат нормална маскулинизация, която физиологично се случва през периода на пубертета. Например, гениталиите може да не се уголемят - пенисът и/или тестисите да останат с детски размери, окосмяването по лицето и тялото не се разива или остава оскъдно, гласът им не мутира нормално. Съществен клиничен белег за хипогонадизма е евнухоидният хабитус на лицата (висок ръст, тесни рамене, широк таз).
След приключване на пубертета липсата или ниските нива на тестостерона влияят слабо върху външния вид на зрелия мъж. В този период засегнатите най-често се оплакват от намалено сексуално желание (либидо), смущения в ерекцията, лесна умора, отпадналост, намалена мускулна сила, анемия.
Установяването на естествено повишени нива на тестостерона не е често срещан проблем сред мъжете. Всъщност измерването на много високи нива на тестостерона обичайно се установява при спортисти, които използват анаболни стероиди, тестостерон или свързани хормони, за да увеличат мускулната маса и атлетичните си показатели.
Екзогенният тестостерон има редица негативни ефекти върху физиологичните процеси у мъжа, като:
Влошаване на спермограмата, намаляване обема на тестисите и импотентност
Увреждане на сърдечния мускул и повишен риск от сърдечен удар
Увеличение на простатата с затруднено уриниране
Апнея (спиране на дишането) по време на сън
Полицитемия
Гинекомастия
Акне и др.
Нивата на тестостерона се измерват посредством кръвна проба - венозна кръв, взета посредством венепункция. Подходящо време за измерване нивата на тестостерона са сутрешните часове до 9 часа. Тогава физиологично нивата на тестостерона са най-високи. При този анализ се измерват нивата на т.нар. общ тестостерон. Референтните му граници се движат между 8-42 нмол/л. Диапазонът между 8-12 нмол/л за общ тестостерон е т.нар. "сива зона". Приема се, че в тази зона нивата на тестостерона са ниско нормални и е подходящо в тези случаи да се направят допълнителни изследвания - измерване нивата на СХСГ (секс-хормон свързващ глобулин) и албумин, изчисляване нива на свободния тестостерон посредством математически формули или специализирани калкулатори, пролактин, лутеинизиращ хормон (ЛХ), фоликулостимулиращ хормон (ФСХ).
Лечението с тестостерон е показано при лица с хипогонадизъм. Няма възрастови ограничения на лечението с андрогени. Важен момент за вземането на решение за започване на заместително лечение с тестостерон е наличието на симптоми на хипогонадизма, измерване на ниски серумни нива на тестостерона и липсата на противопоказания за съответното лечение. Според приетите през 2005 г. препоръки на международни андрологични и урологични сдружения и организации прилагането на тестостерон е показано при нива на тестостерона < 8 нмол/л , а за свободната му фракция < 200 пмол/л.
Лечението с тестостерон, както стана ясно по-горе, крие известни рискове. То бива противопоказано при следните състояния:
1. Рак на простатата
2. Рак на гръдните жлези
3. Клинично значима полицитемия (високи нива на хемоглобина и хематокрита)
4. Апнея по време на сън
5. Стероидна мигрена
6. Епилепсия
7. Сърдечна недостатъчност (относително противопоказание)
8. Доброкачествена простатна хиперплазия (относително противопоказание).
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД