Ранната диагностика е решаваща при бъбречно-клетъчен карцином

Ранната диагностика е решаваща при бъбречно-клетъчен карциномБъбречно-клетъчният карцином е форма на рак на бъбреците. Някои пациенти с бъбречно-клетъчен карцином нямат симптоми. Когато симптомите се появят, те могат да включват кръв в урината, урина с кафеникав цвят, болка в корема, отслабване, уголемяване на единия тестис или разширени вени на тестиса (варикоцеле) при пациенти от мъжки пол, треска, зрителни нарушения и повишено кръвно налягане
Бъбречно-клетъчният карцином, макар и рядък, е най-честата форма на рак на бъбреците при възрастните. Обикновено първият признак е наличието на кръв в урината. Други признаци могат да включват болка в хълбока и туморна маса в областта на корема, която може да се усети от преглеждащия лекар при палпация.
Други симптоми на бъбречно-клетъчен карцином могат да включват високо кръвно налягане (хипертония), анемия, нарушена функция на черния дроб и висока температура. Понякога симптомите не се появяват, докато ракът не се е разпространил в друга част на тялото, обикновено в лимфните възли, белите дробове или дългите кости.
Най-често срещаният метод за диагностика е чрез използването на компютърна томография или сонография. Много е важно ракът да се диагностицира в ранните стадии, за да може да започне бързото му лечение. Определянето на стадия на рака е много важно за лечението:
Стадий 1 - туморът е ограничен в пределите на бъбрека;
Стадий 2 - туморът включва мастната тъкан около бъбрека или надбъбречната жлеза;
Стадий 3 - туморът инвазира бъбречните съдове или се е разпространил в регионалните лимфни възли;
Стадий 4 - туморът се е разпространил в други органи (черен дроб, дебело черво, панкреас или стомах) или се е разпространил до отдалечени места в тялото.
Точната причина за бъбречно-клетъчния карцином не е известна. Знае се, че тютюнопушенето увеличава риска от развитие на това заболяване. Пациенти с болест на Фон Хипел-Линдау, вродени аномалии на бъбреците, бъбречна поликистоза и бъбречна недостатъчност също са по-склонни да развият бъбречно-клетъчен карцином.
Последните изследвания сочат, че два гена на късото рамо на хромозома 3 (PRC и TFE3) могат да участват в развитието на този конкретен вид злокачествено заболяване.
Бъбречно-клетъчният карцином се разпространява (метастазира) лесно към белите дробове и други органи.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД