При ужилване или ухапване от насекомо намерете най-подходящата реакция

При ужилване или ухапване от насекомо намерете най-подходящата реакцияХубавото време е свързано с много разходки и игри, най-често в близкия парк. Основните рискове, които крият парковете в големите градове, са свързани с различни насекоми, на които може да станете неволна жертва. Повечето ухапвания и ужилвания от насекоми не са отровни. Най-често се причиняват от комари, мухи, бълхи, паяци, кърлежи, оси, пчели и бръмбари. Обикновено колкото по-малко е детето, толкова по-голям е размерът на зоната на реакция. Ухапване от всяко едно насекоми може да причини алергична реакция. Тежестта на тази реакция зависи от индивидуалната реактивност
на всеки индивид. Най-сериозното усложнение, което може да се получи, е много тежка алергична реакция-анафилактичен шок. Понякога алергичната реакция от ухапване или ужилване може да се развие в рамките на няколко дни, като отново определящ фактор е имунната система на детето.
Най-често в резултат от ухапване или ужилване се наблюдава локална кожна реакция - болка, сърбеж, леко зачервяване около мястото на контакт. Ако ухапването или ужилването е свързано с тежка алергична реакция, то тогава могат да се наблюдават следните симптоми:
Поява на генерализиран уртикариален обрив, придружен от сърбеж. Зачервени надигнати зони, с различен размер и тенденция към сливане.
Кашлица, свиркащо дишане, задух.
Затруднено дишане и преглъщане, от устата може да изтича слюнка.
Затруденен или променен говор.
Подуване на езика или устните.
Пребледняване, загуба на съзнание.
При появата на някои от белезите на анафилкатична реакция е необходимо да извикате незабавно спешна медицинска помощ.
Ако детето е било ухапано от пчела първо внимателно трябва да се отстрани жилото, с остъргващо движение. Внимавайте да не го хванете и притиснете в опити да го извадите, защото по този начин ще инжектирате отровата в кожата. За всички ухапвания и ужилвания мерките за справяне у дома са следните:
Изплакване на кожата около мястото.
Използване на хидратиращи, хипоалергенни кремове за да се успокои сърбежът.
Можете да поставяте студени компреси (студени мокри кърпи), за да се редуцира болката и отока.
Ако детето въпреки всичко продължава да чеше мястото и е неспокойно, може да дадете антихистамин. Важно е да се съобрази възрастовата група, като при деца под 1 г. възраст се прилагат след консултация с лекар. Кортикостероидните локални средства се използват само по лекарско назначение.
Ако мястото на ухапване/ужилване е силно болезнено и не се повлиява в рамките на няколко часа от гореописаните мерки.
Ако забележите влошаване в локалното кожно състояние или общото състояние на детето, в следващите 24-48 часа.
При поява на алергична реакция е необходимо да се вземат своевременни мерки. В зависимост от тежестта се преценява нуждата от болнично наблюдение и лечение. Ако състоянието позволява домашно лечение, е възможно да бъде назначено противоалергично средство или кортикостероид по схема.
Към децата с установена алергия към насекоми се подхожда със завишено внимание. Всички ангажирани с отглеждането е необходимо да бъдат обучени какво да правят в случай на ухапване. За съжаление, на българския пазар не могат да се намерят готови сетове със заредени спринцовки за спешно приложение.
Съвети за предпазване от инциденти с ухапване или ужилване от насекоми:
Ако сте на пикник в парка или носите храна, винаги я покривайте и почиствайте и избягвайте препълнени кошчета, които могат да привлекат насекоми.
Избягвайте басейни или места със застояла вода.
Посещавайте само тревни площи, за които общината е обозначила, че са обработени.
За предпочитане са дългите крачоли и ръкави, които завършват с ластик или прибираща лента.
Покривайте кошчето на кърмачето или количката с мрежа против насекоми.
Използвайте репеленти, като следвате инструкциите за употреба, спазвайте възрастовата граница.
Не нанасяйте репелент директно върху кожата на деца под 1 г. възраст. Най-добре напръскайте върху дрехите.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД