Сънната парализа връхлита след нарушение на REM-фазата на съня

На 43 години актрисата Кейт Бекинсейл е поразена от сънна парализа, има халюцинации, че е получила инсулт и умираСтранно е, но има случаи, в които човек се буди посред нощ и усеща, че не може да помръдне, нито дори звук да издаде. Това състояние често е съпроводено с тежест в гърдите, затруднено дишане и чувство, че някой го души. Това странно състояние е познато като „сънна парализа“, диагностицирано и сравнително често нарушение на съня.
Сънната парализа има много тълкувания в различните фолклори. В повечето случаи тя се обяснява със зли същества, които се опитват да ви удушат. Според проучване от 2011 г. около 7,6% от населението на земята поне веднъж в живота си преживява сънна парализа. Най-голям дял имат ученици и студенти и психично болни пациенти. Най-често се случва след преживян стрес. Сънната парализа може да е симптом за нарколепсия, състояние, характеризиращо се с повишена нужда от сън и намален мускулен тонус. В повечето случаи сънната парализа се случва еднократно и е в резултат на преживяна силна емоция.
В последните години учените натрупаха повече знания за състоянието. Това помогна да се разбере, че парализата по време на сън е неврологично разстройство, а не паранормално явление.
Сънната парализа възниква в резултат на нарушение на REM-фазата на съня (най-дълбоката фаза на съня). Някои от психолозите смятат, че парализата е защитен механизъм на тялото, тъй като по време на REM-съня сънуваме и е възможно да се опитаме да „изживеем” съня си и по този начин да се нараним.
Епизодът на сънна парализа продължава секунди до няколко минути. Възможно е в този времеви интервал човек да започне да халюцинира.
Хората, страдащи от сънна парализа, често описват, че усещат лошо присъствие в стаята. Проучване, в което са взели участие 185 пациенти, диагностицирани с това състояние, разкрива, че около 58% от потърпевшите усещат присъствие в стаята, обикновено нещо свръхестествено, а около 22% виждат непознат човек.
Невролозите твърдят, че тези халюцинации се дължат на силната емоция заедно с безпомощното състояние, в което се намира човекът. Известно е, че амигдалата е изключително активна по време на REM-фазата на съня, която е отговорна за страховете и емоционалните краски на сънищата ни.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД