В Германия дискутират подразбиращо се съгласие за даряване на органи

Министър Йенс Шпан Германският министър на здравеопазването представи многопартийна инициатива за въвеждане на подразбиращо се съгласие за даряване на органи. Предложението има и опоненти, според които то поставя етичен проблем и предизвиква опасения от задължително донорство, предаде "Франс прес".
Текстът, внесен от консервативния министър Йенс Шпан, социалдемократите и членовете на крайната левица, гласи, че германците ще се смятат за донори в случай на мозъчна смърт, освен ако не са се вписали в регистър за отказ или не са уведомили за близките си, че са против.

Макар според Шпан над 80 процента от германците да смятат, че даряването на органи е необходимо, реалността е, че през 2017 г. ефективните донорства са спаднали до най-ниското си ниво в историята и е имало по-малко от 800 трансплантации. През 2018 г. те са били 955 при 10 000 чакащи пациенти. Във Франция, където мълчаливото или подразбиращо се съгласие е норма, миналата година са извършени 5781 трансплантации.
"Това е много важен аргумент, за да кажем, че утре всеки от нас може да има нужда от донорство на орган", подчертава министърът от консервативния ХДС на канцлера Ангела Меркел. "Дори и днес три човешки същества ще умрат, защото не можахме да намерим орган за тях", казва депутатът от левицата Петра Зитте.
Всяка година около 2 000 пациенти в Германия умират, чакайки за присаждане на орган. Част от политическата класа остава против принципа за мълчаливото съгласие, тъй като го разглежда като посегателството срещу свободата да се разпореждаш с тялото си и представлява етичен проблем.
"Никой няма да бъде принуждаван към нищо, но с този закон ще накараме хората да мислят по тема, която обществото за съжаление пренебрегва", каза депутатът от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Георг Нюслайн. "Ще има дебат, полемика, която ще излезе извън парламентарните групи", признава той.
В политическото семейство на консерваторите темата предизвиква разделение. Депутатът от ХСС Щефан Пилзингер се страхува, че човешките същества ще се превърнат в "складове за резервни части". В момента единствено лицата, вписани в съответния регистър, се смятат за донори на органи. В регистъра е записано около една трета от населението.
За новата система ще бъдат уведомявани всички граждани, навършили 16 години, а хора със специални потребности, които не осъзнават смисъла на даване на съгласие, няма да стават донори, посочва "Асошиейтед прес". Министър Шпан посочва, че в 20 от 28-те държави в ЕС има подобна система /БТА/.
"Здравна поща"


Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД