НЗОК иска 400 млн. лв. допълнително в бюджета си

НЗОК иска 400 млн. лв. допълнително в бюджета си400 млн. лв. допълнително в бюджета на НЗОК за 2018 г. ще поиска Здравната каса. Това съобщи управителят на фонда проф. Камен Плочев след днешното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, пише Zdrave.net. В бюджета на касата за тази година са заложени 3,4 млрд. лв. и ако искането на фонда бъде удовлетворено, той ще се увеличи на 3,8 млрд лв.
Запитан какво е било становището на Министерство на финансисте по въпроса, проф. Плочев изрази очакване искането на касата да бъде удовлетворено.
Управителят на касата посочи, че основната цел на исканите повече средства в бюджета й е засилване на доболничната помощ. С колко повече обаче към момента той се въздържа да посочи. По думите му голям проблем, който възниква в момента, е свързан с лечението на здравнонеосигурените лица.
От думите на проф. Плочев стана още ясно, че надлимитната дейност на болниците няма да бъде заплатена. Ще ограничим разходите по т. нар. надлимитното плащане. Просто няма да има надлимитно плащане, категоричен бе той, като обясни, че подобно плащане би било в нарушение на закона. Запитан как ще отговори на многократните искания на БЛС за плащане на надлимитната дейност, проф. Плочев отговори, че това са пари, които "се поддържат от правителството“ и допълни, че лекарският съюз е неправителствена организация, която няма никакви правомощия.
Като част от краткосрочните мерки за ограничаване на разходите, касата планира да спре въвеждането на нови лекарства до края на годината, стана ясно още от думите на Плочев.
Според него е много вероятно касата да не приключи годината с дефицит. Според последните разчети на председателя на Надзорния съвет на фонда Кирил Ананиев обаче такъв ще има и той ще е в размер на 35 млн. лв.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД