МЗ закупи 437 високотехнологични апарата за неонатология

МЗ закупи 437 високотехнологични апарата за неонатологияМинистерството на здравеопазването е закупило 437 високотехнологични медицински апарата за неонатология и пренатална диагностика. С тях ще се подобри качеството на услугите в 34 лечебни заведения в цялата страна. Очаква се оборудването да бъде доставено скоро. Това стана ясно по време на конференция за резултатите от Програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве".
"Възползвам се от възможността да отправя благодарност към донорите на програмата: Кралство Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.
Безспорно тяхната финансова подкрепа допринася за постигане на видими резултати в здравеопазването в нашата страна", заяви заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов.
Сумата от 15 782 353 евро по програмата е отишла за финансирането на 29 проекта за подобряване на българското здравеопазване. Изпълнението им трябва да приключи до 30 април 2017 г. От Министерство на здравеопазването уточниха, че те се изпълняват с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Сред бенефициентите по проекти по програмата са още Националният център по заразни и паразитни болести, общини, болнични заведения като напр. УМБАЛ "Свети Георги", гр. Пловдив, Втора САГБАЛ "Шейново", Първа САГБАЛ "Света София", различни сдружения като Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве и други.
Припомняме, че два регистъра (диабет и редки болести) ще бъдат създадени по един от проектите, който е на Националния център за обществено здраве и анализи. Чрез други са подобрени условията в няколко психиатрични лечебни заведения, проведени са обучения на лични лекари, психолози и социални работници. Създадени са и центрове за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст 10-19 години.
Програмен оператор по Програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве" е Министерството на здравеопазването, а националното съфинансиране е 2 367 353 евро.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД