Прекратиха тръжна процедура за доставка на ваксини

Прекратиха тръжна процедура за доставка на ваксиниТръжната процедура за доставка ваксини от задължителния имунизационен календар беше прекратена със заповед на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев.
В решението, качено на сайта на Министерство на здравеопазването, се посочва, че причината е в липса на подадени оферти.
Става въпрос за имунизации с обособени позиции, както следва - №3: ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит; №4: ваксина срещу бяс; № 5: ваксина срещу коремен тиф; № 6: човешки специфичен именоглобулин срещу кримска хеморагична треска; №7: серум срещу антракс; №8: противобутилинов серум.
Процедурата за задействане на обществена поръчка за имунизациите беше открита в последните дни на кабинета "Борисов" от бившия министър Петър Москов и неговия заместник д-р Адам Персенски. Тя е на стойност 22,7 млн. лв.
Причините за липсата на желаещи участници се изясняват. Част от тях са свързани с много специфични изисквания, поставени пред доставчиците от българска страна, което значително стеснява кръга; ненавременно планиране на нужния брой имунизации; административни пречки.
Решението за прекратяване на тръжната процедура може да бъде обжалвано в срок до 20 март пред Комисията за защита на конкуренцията, пише "Труд". Очаква се здравното ведомство да обяви нова процедура или да се мине към пряко договаряне.
За да се решат проблеми от този тип, здравният министър Илко Семерджиев инициира промени в наредбата за имунизации, като се предвижда търговете да се правят за период от три години.
Миналата година липсата на кандидати за доставка на необходимите ваксини доведе до голяма криза в имунизационния календар на бебетата и децата. В края на април 2016 г. бяха спрени и реимунизациите. Два месеца по-късно Турция дари 100 000 ваксини пет-и шествалентна ваксини на България за осигуряване на детския имунизационен календар на страната до края на годината.
През ноември м.г. обаче прокуратурата повдигна три обвинения срещу вече бившия здравен министър Петър Москов във връзка със скандала с дарените от Турция ваксини "Пентаксим" и "Еувакс". Те са за безстопанственост и престъпления по служба.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД