Стеснява се обхватът на заболяванията, финансирани от Фонда за лечение на деца

Стеснява се обхватът на заболяванията, финансирани от Фонда за лечение на децаДва месеца след напускането на донорските организации Фондът за лечение на деца вече работи изцяло на тъмно, съобщи Mediapool. Обхватът на заболяванията, чието лечение фондът финансира, продължава да се стеснява в резултат на което търсещите помощ са принудени да правят дарителски кампании и завеждат дела.
Такава е равносметката за работата на фонда в последните месеци, въпреки уверенията на здравното министерство, че работи “като часовник“.
От скоро от сайта на фонда е премахнат регистърът, в който можеше да се проследи движението на подадените заявления за лечение - колко случая чакат за разглеждане, колко са решени и т.н. Регистърът е заменен със система за справки, в която може само лично да провериш движението на собственото си заявление по номер и дата.
По този начин няма достъпна информация за струпване на заявления за лечение, които не се обработват в срок. Подобно забавяне например бе засечено през регистъра след смяната на ръководството на фонда през април и до юни се бяха натрупали близо 200 нови заявления, които не бяха разгледани. След медийния шум за многото чакащи деца, изоставането беше наваксано. От новия сайт е свален и списъкът с външните експерти, които фондът ползва за становища и консултации.Това е в нарушение на правилника на фонда, който задължава директора да осигурява публичност и прозрачност на неговата дейност. Директорът е задължен да публикува на официалната интернет страница информация за подпомогнатите деца, резултатите от лечението, лечебните заведения, в които са осъществени или могат да бъдат осъществени лечението и наблюдението на децата и отпуснатите суми, както и информация за външните експерти и дарителите на фонда. Отчетът за това как се изразходват парите на фонда е задължителен, тъй като става въпрос за бюджетни средства.
Прозрачност беше обещана и лично от здравния министър Петър Москов пред депутатите от парламентарната здравна комисия в средата на октомври.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД