Здравното министерство обжалва решението на ВАС за спирането на отпечатъците

Здравното министерство обжалва решението на ВАС за спирането на отпечатъцитеЩе обжалваме решението на ВАС за спиране на пръстовите отпечатъци в болниците. Това каза на пресконференция заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Ваньо Шарков, предаде Агенция „Фокус“. Във връзка с въвеждането на пръстовия идентификатор д-р Шарков обясни: Това е механизъм за контрол, който не беше въвеждан досега в НЗОК и ефектът от него, мисля че е видим за всички. Отчетената дейност от лечебни заведения за болнична помощ за първата половина за ноември, сравнено с първата половина на октомври е на стойност 15 млн. лв., по-малко само за 15 дни.
Ако тези числа ги сметнем за една година какво правят дори да не са 300 млн. само 100 млн. е абсолютно достатъчно като ефект и е спирачка за хората и лечебните заведения, които си позволяват да правят фалшиви хоспитализации с цел усвояване на средства от НЗОК, поясни той. По думите му данните са както по клинични пътеки, така и по клинични и амбулаторни процедури, лекарства, медицински изделия. Навсякъде има спад в разхода на касата само за 15 дни, поясни Ваньо Шарков. Сравнено като брой хоспитализации за първата половина на ноември 2015 и ноември 2016 г. имаме 18 481 хоспитализации по-малко. Това също е показателно за това как е работила системата преди въвеждането на идентификатора и как работи след това. Не на последно място това е система, при която пациентът държи в ръцете си контрола по изразходването на средствата, които внася в НЗОК“, коментира още той. „От началото на въвеждането, заедно с тестовия период са регистрирани 364 211 пациенти чрез пръстови отпечатъци, за близо 4 месеца. При тях има 318 отказа да бъдат регистрирани чрез пръстов отпечатък, но въпреки това са хоспитализирани и верифицирани от НЗОК като действителни хоспитализации, добави той.
Категорично ще обжалваме решението на ВАС за спиране на пръстовия идентификатор. Имаме 7 -дневен срок да го направим. Това е система, която работи в полза на гражданите, каза още зам.-министърът на здравеопазването. Д-р Ваньо Шарков допълни, че системата няма да спре да работи, тъй като министерството има 7-дневен срок, в който може да обжалва.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД