В МЗ решени да сложат край на фалшифицирането на медицински бележки

В МЗ решени да сложат край на фалшифицирането на медицински бележкиДо седмица ще е ясно какви реквизити ще съдържа новата медицинска бележка за извинение на отсъствията на ученик по болест. Предстоят ни още няколко разговора с медицинската колегия. Това съобщи заместник-министърът Диян Стаматов.
Идеята на просветното министерство отсъствията по медицински причини на учениците да се извиняват с амбулаторен лист породи недоволство у личните лекари.
От сдружението на общопрактикуващите лекари обявиха, че исканата мярка представлява грубо нарушение на конфиденциалността и е незаконосъобразна. От сдружението уточняват, че в амбулаторния лист се отразява само моментното здравословно състояние на пациента, а в много случаи и придружаващите заболявания. Амбулаторният лист е част от личното здравно досие и носи лична информация, до която могат да имат достъп само пациентът, лекарите и оторизираните институции, сред които не са училищните власти, пише в становището.
Няма да отстъпим от намерението си да сложим край на фалшифицирането на медицинските бележки. Искаме да създадем такъв механизъм, че да е трудно медицинската бележка да се манипулира, каза още Диян Стаматов.
Сегашната медицинска бележка е от 70-те години на миналия век. В нея няма никакви други реквизити освен трите имена на ученика, "боледува от... ","да послужи пред..." и "дата". Тя може да бъде попълнена лесно дори от дете от 3 клас, което е недопустимо за подобен документ, коментира заместник-министърът.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД