Софийска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия ректор на МУ София

Софийска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия ректор на МУ СофияСофийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев за безстопанственост и престъпления по служба, съобщават от Прокуратурата.
Разследването е въз основа на предварителен одитен доклад на университета, изготвен от Министерство на образованието и науката. Докладът е изпратен в Прокуратурата.
Одитът беше огласен от ведомството миналата седмица. Той обхваща периода от началото на 2014 г. до средата на тази година, когато ректор беше проф. Ваньо Митев. Документът показва различни нарушения, допуснати във висшето учебно заведение – при формирането на заплатите на академичния състав, при обществените поръчки, таксите, приема на студенти и т.н.
Липсват утвърдени правила за определянето на основните работни заплати на длъжностите в Ректората, както и решения на Академичен съвет за определяне на заплатите в Ректората, установили са одиторите.
Почти няма разлика в заплащането на професорите на пълен и на половин щат, което показва липсата на принципи и правила при определяне на индивидуалното трудово възнаграждение в университета, пише още в доклада. Установени са и необосновани разлики в брутните и нетните възнаграждения на персонала, както и несъответствия – например служители от администрацията и шофьори са получавали по-високи заплати от някои професори.
Установени са и сключени втори трудови договори на служители на цял щат за допълнителен труд, които съвпадат по време с основните им трудови договори, което е в нарушение на законодателството.
Като цяло одиторите нямат забележки към бюджета на университета и изпълнението му. Има съмнения обаче, че с бюджетни средства са покривани командировки в екзотични дестинации, като няма доклади за резултатите от тези командировки.
Що се отнася до тръжните процедури, одиторите смятат, че Митев в качеството му на ректор на университета, незаконосъобразно е премахнал Студентски стол №8. Установени са и ограничаващи критерии в обществена поръчка за автомобили, има нередности и при подписването на договори с изпълнители.
Незаконосъобразно са били сключвани и договори за обучение в чужбина, нанесени са и щети на университета с договори с посредници за набиране на чуждестранни студенти. При приемът на чуждите студенти също са засечени нарушения – те например не са полагали писмен изпит по биология и химия.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД