Хирурзи от Варна извадиха трикилограмова топка коса от стомаха на дете

Хирурзи от Варна извадиха трикилограмова топка коса от стомаха на детеТрикилограмова топка от коса извадиха от стомаха на 12-годишно дете специалистите от отделението по детска хирургия във варненската МБАЛ „Света Анна“.
Това е изключително рядък случай, а за мен е първи такъв, сподели шефът на отделението д-р Румен Христов, който практикува от почти 30 г. детска хирургия.
Момиченцето постъпва в отделението по детска хирургия на МБАЛ „Света Анна“, след лечение в друга болница и недоуточнена диагноза. Варненските детски хирурзи установяват перфорация на стомаха, перитонит и трихобезоар.
При интервенцията д-р Румен Христов, д-р Петър Стамов и д-р Галин Христов вадят от стомаха на детето безоар с размер 26 на 27 см. Внушителното чуждо тяло в стомаха на момиченцето се оказва формирано от собствената му коса. Година по-рано родителите започват да водят дъщеря си по лекари, за да лекуват косопад, а след операцията във варненската МБАЛ „Света Анна“ се оказва, че косите са били поглъщани от детето.
За колко време се е формирала топката от коси в стомаха на момиченцето в МБАЛ „Света Анна“, не се знае.
Заболяването е известно и като Синдромът на Рапунцел – чревно състояние, което е резултат от хранене на хората с коса, разстройство, известно като трихофагия. Хората в това състояние поглъщат толкова много, че в течение на години косата се натрупва, което води до гигантска топка косми в стомаха или тънките черва, наречена трихобезоар. Има случаи, в които тази маса може да обгърне органи и да причини перфорации.
Хората не могат да храносмилат човешка коса. Поради това лечението може да бъде само хирургично.
Синдромът на Рапунцел е много рядък. Известни са по-малко от 30 такива случая.
След успешната интервенция във варненската детска хирургия момиченцето е изписано.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД