Министър Москов: Сега Фондът работи много по-бързо отколкото преди

Няма нито едно спряно плащанеД-р Петър Стефанов Москов, няма нито едно дете, на което лечението да не е гарантирано както от медицинска гледна точка, така и от гледна точка на придружаващите го лица или битовите условия, в които е то. Фондът работи. Това заяви здравният министър Петър Москов след запитване на родител на дете, което в момента се лекува в чужбина чрез Фонда, защо са спрени плащанията на наемите на квартири в чужбина. Закъсненията им са с две-три седмици, което ни изправя пред ситуацията да останем на улицата. След многобройните запитвания към Фонда за лечение на деца до момента нямаме адекватни отговори на този въпрос, написа майката на детето до телевизията с молба въпросът й да бъде зададен на министъра.
Според Москов, нито едно от децата, чиито заявления трябваше да бъдат разгледани на несъстоялото се преди седмици заседание на Обществения съвет заради нахлуването на ГДБОП, не чака решение. По думите му, всички тези заявления са били разгледани на заседанието, провело се на следващия ден. За всяко от тези деца касата разписа на следващия ден мисля, че девет разрешения за лечение в чужбина, а на следващото заседание на Обществения съвет – още десет. Т.е. всяко едно дете, на което документите са били подготвени, вече е изпратено, вече има решение. Фондът работи дори много по-бързо, отколкото е работил преди, заяви министърът.
В задочен отговор към журналистката Надежда Цекулова, бивш член на Обществения съвет, която запита министъра кой какво спечели от изпращането на ГДБОП във Фонда, Москов каза: Спечелиха децата.
В разрез с думите на различни представители на Обществения съвет, министърът заяви, че Фондът е имал възможност да харчи пари без санкция на министерството за това, въпреки, че е второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Той коментира и думите на бившия директор на Фонда Павел Александров, който отбелязва, че подписването от него на формуляр S2 е спестило на държавата 44 млн. лв. Това е страховито. Общият бюджет на Фонда е около 12 млн. лв. Ако не беше толкова тъжно, щеше да е смешно, каза Москов и подробно разясни правилата за издаване на формуляра у нас.
Фактът, че Александров е подписвал този формуляр, е едно от обвиненията срещу него в доклад от инспектората на МЗ от миналата година. Въпрос, свързан с това, е изпращан от министъра до тогавашния шеф на Фонда. 
 
От думите му стана ясно още, че според доклад на службите на министерството в течение на една година над 1,5 млн. лв. от средствата за лечение на деца са изразходвани неправомерно – „за консултантски договори, за преводачески услуги, за не знам си какви услуги и т.н.“, поясни той. Това означава, че с тези пари още 65 деца е можело да бъдат лекувани, заяви още министърът, като обясни, че средната стойност на лечение на едно дете е около 23 000 лв.
 

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД