Министър Москов: Ще въведем състоянието на средно претеглена стойност за всяка болница

Министър Москов: Ще въведем състоянието на средно претеглена стойност за всяка болницаЗдравният министър Петър Москов отново заяви вчера, че лекарите нямат никаква причина да се притесняват от въвеждането на пръстовия идентификатор. Единственият вариант, в който бихте могъл да имате някакво притеснение е, че ако в досегашната ви работа при липса на всякакви контролни механизми, било електронни, било други, да кажем количеството пациенти, или вида пациенти, които сте отчитали, не съвпада с реалните. Това е единствената причина вие да имате проблем с въвеждането на контролния механизъм, заяви той. От думите му стана ясно още, че пръстовият идентификатор ще се въведе при общопрактикуващите лекари и в аптеките от април следващата година.
Запитан дали все пак ще бъде въвеждана електронна здравна карта, той отвърна: Разбира се, в някакъв етап.
Москов се спря и на предстоящото разделяне на пакета услуги, покриван от касата, като обясни познатите вече неща: пакетите ще бъдат основен и допълнителен, в основния ще влизат всички социално значими заболявания, които ще се лекуват веднага и без доплащане, в допълнителния ще влизат болести, за чието лечение може да се изчака, като те също ще бъдат платени от касата. Запитан дали ще има заболявания, за които касата няма да плаща и за които е нужно допълнително осигуряване, министърът каза: Това е процес на развитие на здравнозастрахователната система.
Той обясни, че в системата предстоят две неща – развитие на здравнозастрахователната система и остойностяване. Ние сме доста напреднали в този процес, но това означава следното. Че в две болници, едната от които да кажем „Александровска”, а другата е общинска болница в еди-къде си, едно и също нещо не може да струва еднакво количество пари. Лечението на този процес струва нещо и то трябва да бъде гарантирано на всяка от болниците. Ако „Александровска” болница поддържа кръвна банка, 20 лекари нощно време, четири пъти по толкова сестри, тежка апаратура, възможност да повлияе усложненията на лечението ви, тогава стойността на преминалия пациент по тази клинична пътека за тази болница е много по-висока, отколкото за общинската болница. Съответно ще въведем състоянието на средно претеглена стойност за всяка болница, коментира Москов и добави: Тоест, независимо каква е болницата – държавна, частна или общинска, ако тя е структура с много възможности, с прием на по-тежки пациенти в рамките на една и съща диагноза, тя ще получи коефициент, защото средно претеглената нейна стойност за това да ви лекува е по-голяма, защото тя, за разлика от другата, поддържа лекари и нощно време, а вие не избирате кога да настъпи вашето страдание – в работното време или през нощта.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД