5 души са починали от туберкулоза в област Стара Загора

д-р Чавдар Попов5 души са починали от туберкулоза през изминалата година в Старозагорска област, заяви днес началникът на Областния диспансер за пневмо-фтизиатрични заболявания д-р Чавдар Попов. Той е категоричен, че през последните десет години болните постепенно намаляват, заради взетите мерки в световен мащаб. Заболеваемостта в Старозагорско за 2015 г. е 13,5%.
През 2015 г. са регистрирани 52 случая на заболели от туберкулоза в областта, като 33 от тях са с белодробна форма, а 6 са на повторно лечение. Контактните са 209 души, а общо 683 са били съмнителни.
"Възрастовата група спада като за 2015 г. 67% от заболелите са били в активна възраст от 20 до 50 години", допълниха от РЗИ.
Финансовото състояние на бившия Тубдиспансер е тежко, заяви още д-р Попов. Финансовата рамка, с която работим, е много малка. Последно сме получавали пари единствено от Здравната каса по изработените клинични пътеки, допълни началникът на диспансера. В лечебното заведение вече заплатите се изплащат навреме, но вървят с три месеца назад.
"Обединени в борбата срещу туберкулозата" е мотото, с което се отбелязва днешния Световен ден за борба с туберкулозата. Световната здравна организация отправи призив към всички правителства и гражданското общество за развитие на диалога и сътрудничеството и за обединяване на усилията за полагане край на епидемията от туберкулоза.
Всяка година в света се регистрират 9 милиона нови случая на туберкулоза и умират 1.5 милиона души от болестта. Всеки ден в света има нови 24 000 заразени, 4000 починали и 8000 неоткрити случаи. Въпреки усилията, ежегодният спад на заболеваемостта от туберкулоза е недопустимо нисък. Без поставена диагноза или без лечение са 3.3 милиона души. Делът на неоткритите случаи на туберкулоза остава непроменен.
"Здравна поща", Василена ГЕОРГИЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД