Над 70 000 са българите, болни от епилепсия

Над 70 000 са българите, болни от епилепсияХората с епилепсия в България крият болестта от своите работодатели, защото се боят, че ще бъдат освободени от работа. Това съобщиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) по повод отбелязването на 8 февруари – Международния ден на епилепсията. От там добавят, че в ученическа възраст диагнозата „епилепсия“ често води до социална изолация. Така стигмата и дискриминацията се оказват по-трудни за превъзмогване от физическите пристъпи.
Децата с епилепсия не винаги имат достъп до образование. При възрастните хора с тази диагноза дискриминацията на работното място не е изключение.
За съжаление, стигмата и дискриминацията по отношение на хората с епилепсия все още съществуват, и те обезкуражават тези хора както да прилагат адекватно лечение, така и изобщо да участват в социалния живот, заяви Веска Събева, председател на АРДЕ. По думите й неразбиране и незнание у хората по отношение на тази диагноза провокират страх и стигма, а те водят до социална изолация на хората с епилепсия и техните семейства.
По повод на международния ден Националният дворец на културата в София „светна“ в лилаво – цвета на хората с диагноза епилепсия. А те самите отбелязаха деня с лилави маски, които демонстративно свалиха пред хората, дошли да изразят подкрепа и съпричастност.
1 на всеки 100 души е засегнат от епилепсия, а 1 от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп в някакъв момент от живота си. Това прави епилепсията едно от най-често срещаните неврологични заболявания. Над 70 000 българи живеят с тази диагноза и около 30 000 от тях са деца.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД