Бебета наркомани се борят за живот в столичната Първа градска болница

Бебета наркомани се борят за живот в столичната Първа градска болницаБебета наркомани се борят за живот в столичната Първа градска болница. Тя поема основния поток от новородени, чийто майки са зависими от дрогата. Има много такива случаи. Само тук годишно минават по 60-70 бебета на жени, употребяващи наркотици, съобщи д-р Велимир Симов, неонатолог и педиатър, завеждащ Отделението за недоносени деца към болницата. В лечебното заведение се грижат и за няколко деца, родени от ХИВ позитивни майки.
Майките на много от тези бебета ги изоставят още в родилния дом. Някои от децата се дават на роднини или на приемни родители. Ако обаче такива не се намерят, съдбата на бебето е т.нар. дом за медико-социални грижи.
Официалната статистика на здравните власти показва, че родените бебета от включените в метадонови програми жени са 35. Шест от тях са проплакали в София, а 29 извън столицата. Реалният брой на пеленачетата, родени със зависимост към наркотици, обаче е в пъти по-голям, защото не всички жени с подобен проблем са проследявани, разкриват лекари.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД