През 2015 г. 30-те най-големи болници са получили с една трета по-малко средства

През 2015 г. 30-те най-големи болници са получили с една трета по-малко средтства30-те най-големи болници, които извършват 62% от лечебната дейност в страната, са получили с близо една трета по-малко в сравнение с 2014 г. Това показва справка на НЗОК. Това означава, че ако през 2014 г. клиниките са взели от касата за лечение 959 млн. лв., през миналата година те са получили от здравната каса 686 млн. лв., като в това число са включени и лекарствата за химиотерапия.
През миналата година с постановление беше въведен задължителен лимит, според който клиниките не могат да получават повече от 95% от средствата, които са взели през 2014 г. Дори и при това положение обаче се оказва, че бюджетите им са намалени не с 5%, а поне с 11%, като има и драстични намаления от близо 40% на изплатените средства - на варненската "Св. Марина" и на столичните "Св. Екатерина" и "Царица Йоана".
В подобно положение са най-голямата болница в България - "Св. Георги" в Пловдив, и Военномедицинска академия, както и една от големите столични частни клиники - "Сити клиник". Най-голямата частна болница - "Токуда", е получила с една четвърт по-малко в сравнение с предишната година, като със същия процент е намалено плащането и за Националната кардиологична болница. Въпреки натовареността си "Пирогов" също е получила с 14% по-малко.
От подредбата на най-големите получатели на здравни вноски се вижда, че все още парите отиват при държавните болници – в топ 30 има само пет частни клиники, сочи справката.
На първите пет места са „Св. Георги“ в Пловдив, „Св. Марина“ във Варна, столичните „Пирогов“ и „Токуда“, както и плевенската университетска болница. За миналата година те са получили съответно с 30%, 38%, 14%, 25% и 29% по-малко средства от 2014 г.
По-малкото средства означават намаляване на потока пациенти и ограничаване на избора им. Не бива да забравяме, че сумата, която касата не е платила, вероятно е поета от болните под формата на допълнителни плащания, коментира пред изданието д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Той допълва, че е възможно болниците да са отчели дейност до лимита, но да са им изплатили по-малка част.
Според него при част от клиниките със сигурност се е увеличила задлъжнялостта към доставчиците. Само към средата на миналата година държавните и общинските болници имаха дългове към дистрибуторите си от над 400 млн. лв., като близо 150 млн. лв. от тях бяха просрочени. През последното тримесечие и частните болници обявиха, че отлагат и разсрочват плащания заради намалените суми от здравната каса.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД