Проверяват лечебните онкозаведения

Проверяват лечебните онкозаведенияОт средата на годината заради липсата на лимитиране при онкологичните лекарства в болничната помощ разходите за тях са се увеличили. Това отчете директорът на финансовата дирекция на НЗОК Ганка Аврамова по време на заседанието на Надзорния съвет на касата от 17 ноември.
От стенограмата става ясно, че надзорът гласува от резерва на здравния фонд, който е 19 млн. лв. да бъдат освободени 11,4 млн. лв. за покриване на разходите за онкомедикаменти през ноември. Така в резерва остават едва 8 млн. лв.
Подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева отбеляза, че в момента се правят проверка на абсолютно всички лечебни заведения, които се занимават с онкология. Изисках справка от лекарствената дирекция на кои лекарствени медикаменти имаме необичаен разход и те ми ги извадиха по лекарства и по лечебни заведения. Минахме две районни каси, защото ресурсът на Националната каса откъм човешки фактор не стига и имаме едни купища от документи, заяви тя. По думите й от касата правят анкети на пациентите, за да се види дали действително са приемали лекарства.
Междувременно Аврамова заявява, че се планира плащания към аптеките за лекарства в доболничната помощ да се извършат през януари 2016 г. Става въпрос за дължимото за периода 1-15 ноември 2015 г.
Истината е, че ние не гледаме и живеем ден за ден, а прехвърляме за следващата година. Това означава, че си намаляваме с 15 милиона бюджета за следващата година, коментира в отговор председателят на надзора Кирил Ананиев.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД