Липсата на движение нанася повече вреди от цигарите

Липсата на движение нанася повече вреди от цигаритеОбездвижването, липсата на достатъчно движение, вреди много повече в сравнение с цигарите, смятат австралийски учени от Центъра за изследване на физическата активност и здравето в Университета в Куинсланд, СейнтЛусия, Австралия.
Липсата на физическа активност уврежда сериозно сърдечносъдовата система и води до затлъстяване, като вреди повее от тютюнопушенето.
Авторите на изследването са изчислили, че ако всеки на възраст между 30 и 90 годинибъде в състояние да достигне и поддържа препоръчителното ниво на физическа активност (най-малко 150 минути седмично умерено интензивни натоварвания), то това ще спаси живота на над 2000 души годишно.
Австралийските учени са направили проучване нарисковите фактори при сърдечносъдови проблеми сред жените на 30 и повече години. Учените са анализирали данни за здравословното състояние на 32 154 жени.
Установено е, че делът на жените, с недобра или липсваща физическа активност се увеличава с възрастта: 48-81 процента при възраст от 22 години нагоре.
Процентът на хората с наднормено тегло сред по-младите участници -22-27 години, е 46 процента; в средна възраст -59-64 години, тази цифра е нараснала до 79,2 процента, и на възраст от 85 години нагоре -90 процента.
След 30 години, ролята на тютюнопушенето като рисков фактор намалява, достигайки минимум (PDR 5,3 процента) при възрастни жени на възраст 73-78 години.
Ниска физическа активност играе важна роля за жени във възрастовата група 22-27 години (47,2 процента DA) и става все по-важна за жените на възраст 31-36 години. Ефектът на различните рискови фактори за развитието на сърдечносъдови заболявания при жените зависи и от тяхната възраст.
Според авторите на изследването е необходимо да бъдат разработени повече програми за насърчаване и поддържане на необходимото ниво на физическа активност, които ще подобрят значително общественото здраве.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД