12 октомври – Световен ден за борба с артрита

12 октомври – Световен ден за борба с артритаСпециално изработени ревматоидни ръкавици, които след слагането им карат здравия човек да почувства колко трудни са ежедневните дейности на хората с ревматични заболявания, ще подарят на ръководството на НЗОК представители на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит и Българското сдружение на болните от болест на Бехтерев.
Повод за инициативата е Световният ден за борба с артрита. От 16.00 ч. в сградата на Националната здравноосигурителна каса, пациентите с ревматични заболявания "ще предизвикат" Надзорния съвет на касата и да пият кафе заедно.
За пръв път на тази дата през 1996 г. хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания се обединяват, за да бъде чут гласа им. Световният ден за борба с артрита се отбелязва с мисията за подобряване на информираността сред медицинските среди, хората с ревматични заболявания и широката общественост.
Артритните заболявания са най-голямата група хронични заболявания в световен мащаб. Само в Европа от тях страдат 120 млн. души. Сред най-често срещаните са ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит, подагра.
Въпреки че този ден е повод за поздравления по света, в България пациентите го отбелязват с резерви.
Те отново ще повдигнат въпроса за новите критерии за лечение с биологична терапия, които на практика оставят болните без лечение.
Въпреки уверенията на Касата, че хора няма да останат без медикаменти, всеки ден има пациенти, на които се отказва биологична терапия заради административни пречки.
По неофициални данни от болест на Бехтерев у нас страдат около 30 000, от ревматоиден артрит около 70 000 души. За повече от 100 000 болни се грижат само 82 ревматолози, които са концентрирани предимно в големите градове.


„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД