Констатират увеличаване на случаите на салмонела

Констатират увеличаване на случаите на салмонелаСлучаите на салмонела тази година са два пъти повече от миналата. Това стана ясно от думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
Разбира се, това са неголеми епидемични взривове с по няколко души, до 10-15, отбеляза той и посочи, че най-важната мярка за превенция е храната да се държи в хладилника. „Българинът трябва да се научи лятно време да мие зеленчуците и да обработва термично храните от животински произход, допълни проф. Кантарджиев.
Той информира още, че до момента над 13 000 души са регистрирани с инфекции на гастроинтестиналния тракт. Това е доста голяма цифра, като се има предвид, че не се знае точно кой е микробът, причинил тази инфекция. Щом регистрираните са 13 000 – хора, които са се обърнали към лекар – значи случаите са доста повече, коментира проф. Кантарджиев.
По думите му, тази година тенденцията е увеличаване на салмонелите. Също така сравнително рано се появиха взривове от норовируси – инфекция, която също е свързана с храните и с водата, допълни той и уточни, че инфекцията преминава с висока температура, повръщане и разстройство. Трябва да се взимат мерки – лична хигиена, а в хранителните блокове трябва да се държат на студено храните и да се обработват термично, категоричен беше специалистът.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД