Ще назначават клинични фармацевти в болници за свиване на разходите за лекарства

Ще назначават клинични фармацевти в болници за свиване на разходите за лекарстваРазходите за лекарства в болниците може да намалеят с до 30 на сто, ако в лечебните заведения работи клиничен фармацевт. Това коментира председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.
В момента Министерството на здравеопазването изготвя две наредби за цените на лекарствата, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща.
В едната от наредбите е предвидено, че болниците задължително ще трябва да назначат клиничен фармацевт, който да контролира назначените терапии.
Ако в момента лекуваме един пациент за 100 лева, след намесата на фармацевта ще лекуваме същия пациент за около 50-60 лева, коментира Вълев.
Той обясни, че в момента разходите за лекарства в някои болници са силно завишени заради корупция. Според него фармацевтични фирми се договарят с ръководители на болници или на отделения в болници да се купуват техните лекарства.
Здравният министър Петър Москов съобщи, че тази година НЗОК ще плати за лекарства около 890 млн. лева. Ръстът на разходите за лекарства средно в Европейския съюз (ЕС) е около 2-3 %, докато у нас той достига 14-15%, коментира още Вълев.
През годините у нас непрекъснато се увеличават и медикаментите, включени в Позитивния лекарствен списък, което също раздува разходите на Здравната каса, допълни той. Липсва контрол върху това кои препарати да се включват в позитивния списък, тъй като Здравната каса е изключена от процеса по договаряне.
„Здравна поща

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД