Над 3400 българки ще заболеят от рак на половите органи тази година

Над 3400 българки ще заболеят от рак на половите органи тази годинаЗаболеваемостта при рака на женските полови органи е нараснала, отчитат от Министерството на здравеопазването. Това става ясно от отговор на здравния министър Петър Москов на депутатско питане. През 2012 г. новозаболелите от това заболяване са били 3337 жени. През 2013 г. те са се увеличили на 3400, а през миналата година са достигнали 3484. За 2015 г. прогнозата е 3424 българки да заболеят от рак на половите органи.
"Прегледът на злокачествени новообразования в световен мащаб показва, че през последните години България заема средно място както при фактическите, така и при стандартизираните показатели на заболяемостта и смъртността", посочва Москов. От данните обаче става ясно, че България сериозно изостава по тези показатели, спрямо САЩ и страните от Европейския съюз.
Късната диагностика на рака у нас е сред причините за неблагоприятното съотношение на България спрямо страните-членки на ЕС по показателите за 5-годишна релативна преживяемост. Изчислената 5-годишна преживяемост от рак на маточната шийка в България е 51%, докато в Европа този показател е 62,4%, а в САЩ е 67,9%. Преживяемостта при рак на матката у нас е 69,6%, а в ЕС 76,2% и в САЩ – 81,5%, съобщава БГНЕС.
Всяка трета българка разбира, че има рак на женските полови органи едва в трети и четвърти стадий на заболяването, което прави лечението по трудно, показват данните на МЗ.
При 80% от случаите на ракови заболявания, те са продиктувани от неблагоприятно влияние на околната среда върху здравето на човек. Когато се говори за "околна среда" се има предвид всичко, което влияе върху човек, вкл. неговото поведение, навици, начин на живот, култура на полово общуване, професионални експозиции, степен на индустриализация и урбанизация на дадена страна. Установено е, че най-голямо влияние от факторите на "околната среда" имат нерационалното хранене, на което се дължат 35% от раковите заболявания в света и тютюнопушенето, на което се дължат 30% от тях. Следват недостатъчната физическа активност, злоупотреба с алкохол и др.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД