Здравното министерство стартира кампания за ползите от ваксините

Здравното министерство стартира кампания за ползите от ваксинитеЗдравният министър Петър Москов ще „размагьосва” митове за задължителните ваксини, предаде БГНЕС. Министерство на здравеопазването стартира мащабна кампания за нуждите и ползите от задължителната ваксинация, обяви Москов пред журналисти. „Целта на кампанията е да се даде обяснение на притесненията на хората", каза здравният министър. Той подчерта, че „ако тези притеснения не бъдат размагьосани, ще продължим да се движим в омагьосан кръг".
Според Москов, фактът, че преди две години имаше епидемия от морбили сочи, че има нужда на родителите да се обясни от какво се предпазваме като общество и от какво се предпазва детето.
По думите на здравния министър видни експерти отчитат, че има нужда от последователна и ежедневна информационна кампания. Скоро бе внесен законопроект за отмяна на задължителния характер на ваксините. „Когато не знам нещо, моят страх надделява. Държавата е длъжна да даде отговорите на разбираем език. Когато в интернет се появи чист идиотизъм, лекарите считат, че не е нужно да отговарят. Нужно е", допълни още министърът.
Москов представи и Националната програма за детско и майчинско здравеопазване. Една от целите на програмата е децата с увреждания да получат комплексно обслужване, като държавата ще поема. „Пътят на едно дете с хронично заболяване и увреждане е ясно гарантиран и начертан, независимо къде живее", каза Москов.
Ще бъдат формирани и специализирани центрове за определени видове заболявания в университетските болници. Ще бъде стартирано и обучение на педиатрите и лични лекари за постигане на умения за ранно откриване на признаците на аутизъм.
Здравното министерство ще финансира и ексертни групи, които ще анализират причините за детската смъртност, като ще се изготвя 10-годишен анализ. „Базирайки се на него можем да развиваме смислена политика", каза още Москов.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД