Разходите за инвалидни пенсии продължават да растат

Разходите за инвалидни пенсии продължават да растатВъпреки ангажимента на вицепремиера Калфин от тази трибуна на 28 ноември 2014 г., 8 месеца по-късно все още няма изработен план за реформиране, оптимизиране и контрол при отпускането на пенсиите за инвалидност и/или държавна подкрепа за хората с увреждания. Този упрек от трибуната на Народното събрание направи народният представител от Реформаторския блок и заместник-председател на Комисията по бюджетните въпроси Димитър Танев, цитиран от пресцентъра на ДБГ. Вчера депутатите разглеждаха на второто четене промените в Кодекса за социално осигуряване.
Той припомни, че предложението на РБ е свързано с въвеждане на законовото задължение в тримесечен срок МТСП и МЗ да предложат на МС план за оптимизиране и контрол при отпускането на пенсиите за инвалидност.
По официалните данни на НОИ новите пенсии за 2014 г. са 99 379, като над 36 800 от тях са за инвалидност поради общо заболяване, а над 3 700 са социалните пенсии за инвалидност. Това значи, че около 40% от всички новоотпуснати пенсии за периода са инвалидни по официалните данни на НОИ за 2014 г., посочи Димитър Танев.
Народният представител изтъкна, че разходите за пенсии за инвалидност, финансирани от ДОО и от държавния бюджет, за последните 14 г. са нараснали от 244,2 млн. лв. на 1 646,9 млн. лв., което представлява вече 20,6% от всички разходи за пенсии. За периода 2000-2014 г. годишният разход за пенсии за инвалидност е нараснал с 1 402,7 млн. лв., или над 6,5 пъти.
Фактите показват трайна тенденция на нарастване общия брой на пенсионерите с пенсия за инвалидност и разходите за изплащане на пенсии за инвалидност, подчерта още Димитър Танев.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД