Министър Москов: Държавата ще задължи аптеките да осигуряват безплатни лекарства

Министър Москов: Държавата ще задължи аптеките да осигуряват безплатни лекарстваДържавата ще задължи аптеките, които работят с НЗОК, да осигуряват безплатни лекарства за най-масовите заболявания.
След влизането на законодателните мерки, осигурителната институция няма да сключва договор с аптеките, които отказват да направят това, заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.
По думите му така правителството ще постигне една от главните си цели - здравноосигурените граждани да не дават и стотинка от джоба си за най-честите и социално-значимите заболявания.
Другата идея, която се обсъжда и дори се пише като законодателни промени, е създаването на мобилни аптеки. Те ще са решение за отдалечените и труднодостъпни места, в които няма фармацевтични обекти.
През август екипът на здравното ведомство ще се заеме със задълженията си, породени от поправките в Закона за лечебните заведения.
Те пак ще се реализират от началото на следващата година, но ще се заложат много тежки срокове на правителството за изпълнението на задачите, вписани в закона.
От думите му става ясно, че отстъпление от текстовете за обединение на лечебните заведения, няма да има.
Ако не изберат извършване на лечение, съобразно инструкциите на областната и на Националната здравна карта, но не от гледна точка на желанието на министъра, а с цел осигуряване на пълноценност, непрекъснатост, ясен график на вашата, моята или на всеки здравноосигурен българин терапия, те няма да получат договор с НЗОК. Но не защото РБ, ГЕРБ или някой друг го иска или не, а защото го изисква интересът на пациента, който финансира системата, казва д-р Москов.
Той допълва, че тези структури - различни, раздробени, всеки със собствен бизнес или друг интерес, трябва да заработят като цялостен ешелон, който осигурява и гарантира необходимото лечение.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД