Екипът на доц. Д-р Атанас Щерев спаси бебе още преди да бъде родено

Екипът на доц. Д-р Атанас Щерев спаси бебе още преди да бъде роденоЕкипът на доц. Д-р Атанас Щерев спаси бебе още преди то да бъде родено, като извърши уникална вътреутробна операция, за да му даде шанс за живот. Детето е било с диагноза тежка диафрагмална херния - състояние, при което се наблюдава компресия на белите дробове от навлезли коремни органи през отвор в диафрагмата, поясниха от сайта на Медицински комплекс „Д-р Щерев” в столицата.
Майката на бебето разбира за проблема, когато е бременна в 20-та гестационна седмица при рутине ултразвуков преглед при своя акушер-гинеколог. Лекарят обяснява, че това е животозастрашаваща аномалия, но дава надежда, че с помощта на фетална хирургия има шанс за спасяването на плода.
Случаят е поверен на д-р Петя Чавеева от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, която вече има успешен опит при подобни случаи. Специалистът по фетална медицина извършва миниинвазивна процедура, при която прониква през устата на бебето с 3,3 мм фетоскоп и раздуват под гласните му връзки балон катетър. Тази интервенцията дава възможност на белите дробове на плода да се развият. Операцията преминава успешно без усложнения, като пациентката остава още два дни под лекарско наблюдение за всеки случай.
Подобен случай на диафрагмална херния и вътреутробна операция, довела до успешно раждане, екипът на болницата е извършил и през януари тази година.
Лекарите припомнят, че в Медицински комплекс „Д-р Щерев” се правят успешно ендоскопски операции с лазер за разрешаването и на други проблеми още в майчината утроба.
В средата на 2014 г. д-р Петя Чавеева и доц. Атанас Щерев приложиха за пръв път в България на практика ендоскопска лазерна хирургия за лечение на тежък трансфузионен синдром при близнаци. Това е възможно, след като през 2013 г. болницата е оборудвала и развила с помощта на сертифицирани на европейско ниво специалисти високотехнологичен сектор по фетална медицина, където да се прилага тази иновативна миниинвазивна методика. Чрез предлаганата фетална лазерна терапия могат да се лекуват различни проблеми при многоплодна бременност и да се избягва опасността от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба. Така България се нареди след петте държави в Европа след Великобритания, Франция, Белгия и Испания, в които нуждаещите се от подобна интервенция бременни жени могат да се възползват от новите възможности на съвременната фетална медицина.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД